Katalin Kariko şi Drew Weissman, pionierii vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19, au câştigat Premiul Nobel pentru Medicină 2023

Adunarea Nobel de la Karolinska Institutet a decis astăzi să acorde Premiul Nobel pentru Medicină lui Katalin Karikó şi Drew Weissman pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID-19.

“Descoperirile celor doi laureaţi ai Premiului Nobel 2023 au fost esenţiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID-19 în timpul pandemiei care a debutat la începutul anului 2020. Prin descoperirile lor revoluţionare, care au schimbat în mod fundamental înţelegerea noastră despre modul în care ARNm interacţionează cu sistemul nostru imunitar, laureaţii au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii umane din epoca noastră”, se precizează în anunţat dat de juriu.

Vaccinurile ARNm antrenează sistemul imunitar să recunoască şi să lupte împotriva unor ameninţări, cum ar fi viruşi.

Tehnologia tradiţională a vaccinurilor s-a bazat pe versiuni moarte sau slăbite ale virusului sau bacteriei originale – sau pe utilizarea unor fragmente ale agentului infecţios.

În schimb, vaccinurile cu ARNm au folosit o abordare complet diferită. În timpul pandemiei Covid, vaccinurile Moderna şi Pfizer/BioNTech s-au bazat ambele pe tehnologia ARNm.

Dr. Kariko şi Weissman s-au cunoscut la începutul anilor 1990, când lucrau la Universitatea din Pennsylvania, în SUA. Cei doi câştigători sunt din Ungaria şi SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *