Mai multe asociaţii de elevi au anunţat organizarea unei greve japoneze în semn de protest faţă de “tăierea” transportului elevilor din 19 judeţe

Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM) au transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că pe durata săptămânii 9-15 ianuarie, elevii vor organiza o grevă japoneză în semn de protest faţă de “tăierea” transportului.

“Astăzi, 9 ianuarie, elevii din multiple licee din 6 judeţe ale ţării au pornit o grevă japoneză faţă de tăierea transportului elevilor din 19 judeţe de către Ministerul Educaţiei. Astfel, elevii vor purta în următoarea săptămână, pe durata orelor de curs, la braţ, o banderolă albă, pentru a protesta faţă de batjocura care li se aduce de către Minister, atât lor, cât şi operatorilor de transport”, au transmis elevii.

Ei au precizat că, în urma protestului organizat de asociaţiile de elevi, Ministerul Educaţiei a declarat faptul că nu va revoca Hotărârea de Guvern nr. 1337 care blochează gratuitatea elevilor la transport.

“În acest sens, asociaţiile de elevi vor continua cu acţiuni începând o grevă japoneză şi vor acţiona în instanţă hotărârea respectivă. Solicităm demisia de urgenţă a ministrului Ligia Deca! Transportul sau demisia! Îndemnăm toţi elevii care nu primesc transport în urma hotărârilor Guvernului, precum şi elevii ce doresc să fie solidari cu colegii lor, să poarte în această săptămână o banderolă albă la mână!”, a arătat sursa citată.
Conducerea Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) anunţa că elevii din 19 judeţe rămân fără transport gratuit din 8 ianuarie şi trebuie să achite contravaloarea abonamentelor din propriul buzunar, din cauza unei hotărâri de Guvern despre afirma că “bulversează total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie, elevilor ce nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”.

FORT a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că elevii rămân fără transport gratuit din cauza unei noi hotărâri de Guvern care ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare.

“Începând cu data de 08.01.2024, elevii din 19 judeţe rămân fără transport gratuit, ca urmare a emiterii unei noi Hotarâri de Guvern ce ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare şi să clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea plaţilor către operatorii de transport. Astfel, HG nr. 1337/2023 privind modificarea şi completarea HG nr. 810/2023, vine să bulverseze total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie, elevilor ce nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”, se arăta în comunicatul FORT.

Federaţia Operatorilor Români de Transport preciza că din cauza modului în care a fost elaborată prima hotărâre de Guvern, respectiv HG 810/2023, ce a produs efecte încă din luna septembrie a anului trecut, în foarte multe judeţe, printre care Botoşani, Iaşi, Suceava, Prahova, transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit elevilor în lunile septembrie – decembrie ale anului trecut.

“Este vorba de judeţele unde Consiliile Judeţene şi-au bătut joc de serviciul public de transport si au refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile legale pentru organizarea licitaţiilor pentru atribuirea prin contracte a grupelor de trasee”, adăuga Federaţia Operatorilor Români de Transport.

Noua hotărâre 1337/2023 specifică la art. II alin 2 că: “incepând cu data de 1 februarie 2024, în judeţele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean ……. inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu mai poate efectua plăţi către operatorii de transport rutier judeţean.”

“Pe cale de consecinţă, în ianuarie, în aceste judeţe, elevii trebuie sa achite abonamentele din propriul buzunar. Menţionăm că deconturile pentru transportul gratuit aferent lunii Ianuarie s-ar fi depus la inspectoratele şcolare după data de 1 Februarie pentru eventuala achitare”, transmitea conducerea FORT.

Aceasta sublinia că aliniatul 1 al aceluiaşi articol II bulverează total transportatorii ce aşteaptă efectuarea plăţilor încă din luna noiembrie a anului trecut deoarece menţionează că: “Prin excepţie de la prevederile art. 4 alin. (1) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi, în judeţele în care până la data de 1 februarie 2024 nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean de persoane potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 şi nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti efectuează plata serviciilor de transport executate de operatorii de transport rutier pentru elevi, cel mult la nivelul valorii unitare lei/km, aprobată conform prevederilor art. 4 alin. (53) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023”.

FORT menţiona că modificarea legislativă nu a fost discutată cu operatorii de transport.

“Deoarece noul HG a apărut în decembrie, nu se înţelege sub nici o formă din textul articolului de mai sus, dacă transportatorii beneficiază de încasarea sumelor doar pentru decontul depus în luna ianuarie, aferent transportului asigurat în decembrie, sau şi retroactiv pentru perioada septembrie – decembrie. Noul HG nu a fost discutat cu operatorii de transport care, alături de asociaţiile elevilor, au sesizat Guvernul, încă de anul trecut, cu privire la problemele grave generate de proasta reglementare. Este din ce în ce mai clar că aceste norme sunt elaborate intenţionat aşa, pentru a putea fi interpretate în încercarea de a evita, prin orice mijloace, efectuarea deconturilor si acordarea gratuităţii la transport către elevi. Federaţia Operatorilor Români de Transport atrage din nou atenţia factorilor de decizie cu privire la necesitatea consultării permanente, ţinând cont de faptul că atât Ministerul Educaţiei, Ministerul Dezvoltării cât si Primul Ministru refuză constant orice formă de dialog cu reprezentaţii transportatorilor”, transmitea FORT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *