Marea Neagră, mai bogată în gaze decât se credea. Documentul prezentat investitorilor de OMV Petrom dezvăluie acest lucru

Cu o rezervă estimată iniţial la 42-84 de miliarde de metri cubi, perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră se conturează a fi peste aşteptări de bogat, lucru confirmat de altfel şi de Transgaz.

Potrivit unui document prezentat investitorilor de la bursă, OMV Petrom, cea mai mare companie din România, estimează că va putea recupera din perimetrul Neptun Deep circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze, acestea reprezentând doar partea companiei. OMV Petrom deţine în acest moment 50% din acţiuni, dar este operatorul investiţiei, cealaltă parte fiind deţinută de statul român prin intermediul Romgaz.

Practic, cu aceste estimări, rezervele din Neptun Deep ar fi de circa 100 de miliarde de metri cubi, România având o cerere internă de gaze de circa 12 mld. metri cubi. La preţul mediu al gazului din primul trimestru, această rezervă de gaze ar putea fi evaluată la 55 de miliarde de euro.

“În ceea ce priveşte pilonul strategic Dezvoltarea regională a gazelor naturale, suntem la doar câteva luni distanţă de decizia finală de investiţie pentru proiectul nostru emblematic Neptun Deep, planificată pentru jumătatea anului, lucrările de dezvoltare fiind planificate să înceapă în 2024 şi primele gaze naturale extrase în 2027”, spune Christina Verchere într-un alt raport al grupui, cel pentru anul trecut, publicat în martie.

Iniţial, rezerva de gaze naturale fusese estimată la circa 42-84 de miliarde de metri cubi, acestea fiind rezultatele aduse de primele sonde de explorare. Între timp, estimările au devenit mult mai optimiste, lucru confirmat recent şi de Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural, într-un interviu:
“În primul rând – primele gaze vor fi extrase începând din toamna anului 2026. În al doilea rând – aşa cum arată volumul rezervat de cele două companii pe conductă, producţia anuală de gaze a zăcământului Neptun va fi mult mai mare faţă de ce s-a estimat până acum. Cei 9.800 MWh de gaze transportaţi orar înseamnă un volum anual de 8,1 miliarde metri cubi de gaze care vor intra din Marea Neagră în reţeaua naţională de transport.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *