Militari ruşi au învăţat în Iran cum să folosească dronele furnizate de Teheran

Oficiali ruși s-au antrenat în Iran în ultimele săptămâni, în cadrul unui acord privind transferul de drone între cele două țări, a declarat joi Departamentul de Stat al SUA, transmite Reuters.

Oficiali americani au declarat luna trecută că Washingtonul deținea informații potrivit cărora Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de drone, inclusiv unele capabile să transporte arme, și că oficiali ruși au vizitat Iranul pentru a vedea vehicule aeriene fără pilot la bord capabile de atac.

Afirmația a stârnit îngrijorarea că Iranul, care a furnizat drone aliaților săi din Orientul Mijlociu, oferă acum sprijin Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

Ministrul iranian de externe a negat la momentul respectiv afirmația, inclusiv într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat joi reporterilor, în timpul unei ședințe telefonice, că oficialii ruși au efectuat cursuri de pregătire privind dronele în Iran “în ultimele câteva săptămâni”.

Statele Unite își vor “aplica cu fermitate” sancțiunile privind comerțul cu arme atât rusești, cât și iraniene, a spus el.

Transferurile de drone între cele două țări au fost “potențial sancționabile în cadrul a numeroase autorități”, a spus Patel.

“Rămânem incredibil de îngrijorați de utilizarea și proliferarea dronelor de către Iran. Acestea au fost folosite pentru a ataca forțele americane, partenerii noștri din regiune și entități de transport maritim internațional”, a mai spus Patel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *