Ministrul Cseke Attila dă bani mulți pentru consolidarea clădirilor: Întrebarea este nu dacă va veni cutremurul, ci cum ne va găsi

Programul de investiţii în consolidarea clădirilor, finanţat de la bugetul de stat, va fi accesibil de anul viitor de la 1 ianuarie şi va fi finanţat într-o primă fază cu o sumă de câteva sute de milioane de lei, a declarat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

“Ministerul Dezvoltării a promovat un proiect de lege aprobat de Guvern şi apoi şi în Parlament, care era şi jalon PNRR, pe care l-am pornit de la acest mandat de ministeriat şi care schimbă total filozofia statului faţă de această problematică. Întrebarea este nu dacă va veni cutremurul, cutremurul va veni în mod sigur, nu ştim când va veni, ci întrebarea este cum ne va găsi. Pe noi toţi – şi pe bucureşteni şi pe cei din zona Vrancea şi pe cei din alte zone de risc seismic. Două treimi din teritoriul României, astăzi, este încadrat în risc seismic ridicat, cu clădiri care pot cauza probleme în cazul unui cutremur mai puternic. Deci, schimbarea de atitudine este în sensul următor, este un program de investiţii de utilitate publică de interes public în care statul investeşte în totalitate, nu se cere cofinanţare de la primărie, respectiv de la asociaţia de proprietari sau proprietarii apartamentelor, deci este o investiţie 100% finanţată de către statul român”, a declarat Cseke Attila.

El a precizat că pentru prima dată prin acest program s-au introdus printre investiţiile posibil a fi finanţate şi clădirile publice, spitale, şcoli, grădiniţe.

Ministrul Dezvoltării a precizat şi un calendar de implementare a programului.

“Acesta este programul de investiţii al statului român care este, astăzi, lege în Monitorul Oficial. Săptămâna trecută s-au publicat normele metodologice şi de la 1 ianuarie acest program de investiţii pe bugetul de stat poate să pornească. Cu o procedură care va fi complet digitalizată, prin platformă digitală UAT-urile depun aceste solicitări şi aşa mai departe”, a declarat Cseke Attila.

Ministrul a precizat că, la început, suma alocată programului nu va fi atât de mare, urmând a se ridica la “câteva sute de milioane de lei”.

El a spus că nu poate prognoza în acest moment un număr al clădirilor care vor fi consolidate în baza programului finanţat de stat, dar a subliniat că procedura este “una foarte, foarte simplă şi eficientă”.

“Pe bugetul de stat vom vedea în primele două luni, pentru că legea spune că după aprobarea Legii bugetului de stat în 60 de zile se pot depune proiecte. Aici avem trei faze pentru ca o investiţie să ajungă la un efect. În primul rând, expertiza de risc seismic care trebuie depusă de către primărie pentru a certifica că acea clădire este expertizată”, a explicat Cseke Attila.

Ministrul a reliefat faptul că mare parte a clădirilor care ar putea intra în programul de consolidare nu sunt expertizate, iar acest lucru urmează să fie realizat din fondurile UAT-urilor.

“Din acel moment, după expertiză, partea de proiect tehnic care trebuie întocmit, respectiv partea de licitaţie, acolo, deja, statul vine şi acordă, hai să spun, o garanţie. Deci, dacă ai venit în acest proces şi ai expertiză de risc seismic şi îţi faci proiectul tehnic, statul se angajează să finanţeze acel obiectiv de investiţii. Undeva în februarie, martie vom putea să tragem prima linie, să vedem câte clădiri avem expertizate cu risc seismic şi care sunt introduse în acest program. Din păcate, aceste date certe nu există, există anumite date legat de Bucureşti sau de alte oraşe. (…) Această sarcină nu era la Ministerul Dezvoltării, această sarcină era mai mult la UAT-uri. Noi vom face un Registru al construcţiilor în care va fi un segment care se referă numai la clădiri cu risc seismic I şi II, astfel încât să avem această evidenţă continuă”, a afirmat Cseke Attila.

Pe de altă parte, a menţionat el, prin PNRR, pe componenta “Valul Renovării” este disponibilă o sumă de 476 de milioane de euro pentru intervenţii de consolidare de risc seismic şi eficientizare energetică la blocuri de locuinţe şi clădiri publice.

“Avem proiecte depuse, în mod cert banii din PNRR se vor consuma, dar, în paralel va porni şi programul statului, cu finanţare de la bugetul de stat”, a mai declarat Cseke Attila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *