“Momentul Lehman Brothers” al pieței cripto: Un creditor de criptomonede a dat faliment și are datorii de aproape 5 miliarde de dolari
Întreaga industrie a criptomonedelor a resimțit șocul falimentului companiei Celsius. Creditorul de criptomonede este unul dintre cele mai importante nume din acest domeniu, iar efectul ei asupra pieței cripto este comparat cu ceea ce a însemnat prăbușirea Lehman Brothers pentru piața creditelor ipotecare, atunci când falimentul marii bănci de pe Wall Street a prevestit criza financiară din 2008, scrie CNBC.
Creditorul de criptomonede, care în octombrie anul trecut a spus că gestionează active în valoare de 25 de miliarde de dolari, mai are doar 167 de milioane de dolari în bani lichizi și o datorie de 4,7 miliarde de dolari.
În ciuda prăbușirii prețurilor criptomonedelor, în luna mai a acestui an, compania cu 100.000 de creditori care i-a împrumutat pe cei 1,7 milioane de clienți ai săi cu o sumă totală de 8 miliarde de dolari, încă valora aproape 12 miliarde de dolari.
Pe lângă datoria de aproape 5 miliarde de dolari, potrivit solicitării de intrare în faliment, există și o gaură de 1,2 miliarde de dolari în bilanțul contabil.
Prăbușirea companiei Celsius reprezintă al treilea faliment major din ecosistemul criptomonedelor în doar două săptămâni, iar efectul ei asupra pieței cripto este comparat cu ceea ce a însemnat prăbușirea Lehman Brothers pentru piața creditelor ipotecare, atunci când falimentul marii bănci de pe Wall Street a prevestit criza financiară din 2008.
Criza pieței criptomonedelor s-a accentuat în luna mai când o monedă virtuală de 40 de miliarde de dolari numită Terra a făcut și ea implozie, scrie Financial Times. Cel puțin zece fonduri de investiții, case de schimb și creditori precum Celsius au fost lovite de prăbușirea Terra și, ca atare, au început să blocheze retragerile de numerar sau s-au prăbușit la rândul lor în faliment.
Fondatorii fondului de investiții cu criptomonede Three Arrows Capital (3AC), care a intrat și el în faliment, au dispărut săptămâna trecută, când ar fi trebuit să înceapă procesul de lichidare a companiei, informează CNBC. Aceștia gestionau în luna martie active în valoare de 10 miliarde de dolari și au fost somați de o curte de justiție din SUA să își plătească datoriile prin procesul de lichidare.
Indiferent dacă implozia Celsius va duce la colapsul întregului ecosistem cripto sau nu, zilele în care clienții obțineau profituri anuale foarte mari s-au încheiat.
Pentru Celsius, promisiunile deșarte despre profiturile mari pe care clienții le puteau obține pentru a-i atrage să se alăture platformei reprezintă, în ultimă instanță, motivul care a condus la falimentul companiei.
“O subvenționau și acceptau pierderi pentru a câștiga clienți noi”, a explicat Nic Carter, de la firma de investiții Castle Island Ventures. “Profiturile la capătul opus erau false și subvenționate. Practic, supraviețuiau pe baza veniturilor obținute prin schemele piramidale”.
Simon Dixon, unul dintre clienții care au investit milioane de dolari în Celsius, a spus că pentru el prăbușirea creditorului de monede virtuale este ca o poveste cu tâlc despre “persoane inocente” care sunt atrase în cursă de metodele de marketing “incredibil de înșelătoare”.
Alex Mashinsky, fondatorul Celsius, a vrut să fie “perceput ca un Robin Hood”, potrivit lui Dixon, dar compania pe care a construit-o nu era “decât o bancă din vestul sălbatic”.