NASA bănuieşte China că vrea să cucerească Luna

NASA bănuieşte China că se pregăteşte să cucerească Luna în cadrul unui program militar. China a respins acuzaţia pe care o consideră “o calomnie iresponsabilă”, potrivit Reuters.

China a respins luni ca fiind o “calomnie iresponsabilă” avertismentul şefului NASA, potrivit căruia China ar putea “prelua” Luna ca parte a unui program militar, spunând că a cerut întotdeauna construirea unei comunităţi de naţiuni în spaţiul cosmic.

China a accelerat ritmul programului său spaţial în ultimul deceniu, punând accentul pe explorarea Lunii. China a efectuat prima sa aterizare pe Lună fără echipaj în 2013 şi se aşteaptă să lanseze rachete suficient de puternice pentru a trimite astronauţi pe Lună spre sfârşitul acestui deceniu.

“Trebuie să fim foarte îngrijoraţi de faptul că China aterizează pe Lună şi poate spune: acum este a noastră şi nu vă băgaţi””, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, pentru ziarul german Bild, într-un interviu publicat sâmbătă.

Şeful agenţiei spaţiale americane a declarat că programul spaţial chinez este unul militar şi că China a furat idei şi tehnologii de la alte ţări.

“Nu este prima dată când şeful Administraţiei Naţionale Aeronautice şi Spaţiale a SUA ignoră faptele şi vorbeşte iresponsabil despre China. Partea americană a construit în mod constant o campanie de defăimare împotriva eforturilor normale şi rezonabile ale Chinei în domeniul spaţiului cosmic, iar China se opune cu fermitate unor astfel de remarci iresponsabile”, a spus Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

NASA, în cadrul programului Artemis, intenţionează să trimită o misiune cu echipaj pe orbita Lunii în 2024 şi să efectueze o aterizare cu echipaj în apropierea polului sud lunar până în 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *