Nehammer, refuzat de Comisia Europeană: “Dacă dăm bani pentru garduri, nu mai rămân bani pentru altele”

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a respins solicitarea cancelarului austriac Karl Nehammer de finanţare a construirii unui gard la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia, transmite joi APA.

“În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri şi garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”, a spus Ylva Johansson înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de interne din statele UE la Stockholm.

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner (ÖVP) a reiterat solicitarea. Potrivit lui Karner, tema este “intens discutată”, dar în cele din urmă există “mişcare în această chestiune”.

“Cred că multe ţări ar avea interesul ca această protecţie a frontierelor externe să fie făcută mai robustă”, a afirmat el. Pentru aceasta ar fi nevoie de susţinere din partea Comisiei Europene “în diferite aspecte” precum echipament tehnic, dar şi “în ce priveşte gardurile”, a adăugat ministrul austriac.

Nehammer şi Karner s-au deplasat la începutul săptămânii la graniţa bulgaro-turcă.

Austria s-a opus prin veto în decembrie primirii Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, invocând migraţia ilegală. Cancelarul Nehammer a cerut investiţii în protecţia frontierelor, o reducere a numărului de migranţi ilegali, precum şi proceduri rapide şi mai multe acorduri de readmisie.

Două miliarde de euro ar fi necesare pentru ridicarea unui gard la frontieră, a declarat Nehammer în Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *