O companie germană susține că a dezvoltat una dintre cele mai performante drone de atac construite vreodată în Europa
O companie germană denumită Stark a anunțat una dintre cele mai performante drone de atac produse vreodată în Europa. Modelul se bazează pe tehnologii AI avansate, poate decola vertical și atinge ținte aflate la până la 100 km distanță.
Cei de la compania Stark, cu sediul la Munchen, spun că epoca dronelor de atac complet autonome ce pot fi recuperate devine realitate, fiindcă tehnologia a avansat. Compania are sedii și la Berlin și Kiev.
Din cauza războiului din Ucraina devine tot mai aprigă cursa pentru dezvoltarea dronelor capabile să selecteze și să lovească țintele în mod independent. Miza este ca aceste aparate să fie recuperate după atac, pentru a fi din nou folosite. Dronele cele mai performante fac față și sistemelor de bruiaj.
Războiul din Ucraina a accelerat investițiile în tehnologia dronelor, unele companii prezentând micile obiecte zburătoare ca fiind precise și letale, dar cu avantajul că sunt mult mai ieftine decât armele convenționale de atac.
„Nu putem câștiga conflictele de mâine cu sistemele concepute pentru războaiele de ieri”, spune Philip Lockwood, director general al Stark și fost șef la o divizie NATO.
Multe drone pot să navigheze autonom și să urmărească ținte în mișcare, însă șeful Stark spune că nu este departe – din punct de vedere al tehnologiei – momentul în care dronele de ultimă generație pot să-și aleagă țintele și să le și atace, fără aprobare din partea unui operator uman.
Compania spune că arhitectura modulară a dronei OWE-V permite actualizări continue ale software-ului și hardware-ului, ceea ce înseamnă adaptabilitate crescută în mediile cu risc ridicat. Drona OWE-V a fost testată îndelung, pe teren, în Ucraina.
Așadar, drona a fost dezvoltată și cu feed-back venit de la armata ucraineană, iar compania spune că aparatul de zbor a fost gândit să facă față amenințărilor generate de „războiul electronic” (așa-numitele „electronic warfare threats”).
Războiul electronic se referă la folosirea undelor electromagnetice (semnalele radio, radarul sau sistemele GPS) pentru a detecta, bruia sau distruge capacitățile electronice ale inamicului. Vorbim aici despre interceptarea comunicațiilor, dar și despre folosirea de semnale false, pentru a „dezorienta” sau devia dronele.
Este foarte controversat acest subiect al dronelor „ucigașe” complet autonome, așa-numitele „killer robots” și se caută parafarea unei înțelegeri internaționale cu o serie de state care să limiteze cât mai mult folosirea lor. Teama este că vor fi folosite în mod abuziv și că ar face multe victime.
Companiile de tehnologie militară dezvoltă intens aparate autonome pentru luptele de pe frontul din Ucraina, iar 2024 a fost anul dronelor explozive – aparate rapide, agile, de dimensiunea unei farfurii, care au devenit principala armă defensivă a Ucrainei împotriva asalturilor masive rusești de la sol.
Cum tehnologiile de AI se tot dezvoltă, computerele sunt tot mai prezente pe drone și mini-aeronavele zboară cu mai mare precizie către țintă, lovind cu exactite tot mai ridicată.
Totuși, este de așteptat să rămână esențial controlul uman pentru dronele de atac și nu vom vedea prea curând roiuri gigantice de drone care să rezolve, pe cont propriu, misiuni ultra-complexe.