Oale și blide produse în China și Turcia, vândute drept ceramică autentică de Horezu

Acțiune fără precedent în Horezu – Vâlcea, Capitala Ceramicii Populare Românești, meșteșug inclus în patrimoniul mondial UNESCO, unde mai mulți comercianți s-au ales cu dosare penale.

De ani de zile în magazinele din Târgul Ceramicii Populare Românești din Horezu Vâlcea se vând produse din ceramică UNESCO contrafăcută, aduse din Bulgaria, China și Turcia, prezentate ca fiind din ceramică autentică de Hurezi.

În premieră, polițiștii vâlceni de la Criminalitate Economică au demarat zilele trecute o amplă acțiune împotriva acestui fenomen, în urma căreia au confiscat și 58.000 de euro, sute de piese din ceramică Horezu fake și au deschis dosare penale pentru șapte societăți.

Pe DN67, la intrarea în Horezu, dinspre Râmnicu Vâlcea, există o zonă dedicată comercializării ceramicii populare de Horezu, unde au desfacere și câțiva producători locali. Cele mai multe dintre magazine însă aparțin unor simple societăți comerciale.

Doar că de ani de zile, în aceste magazine ponderea obiectelor originale fabricate de meșterii olari ai zonei a scăzut extrem de mult, ceramica UNESCO originală de Horezu fiind practic înlocuită de obiecte contrafăcute, fake.

Nu a fost așa de la bun început. Inițial, pe lângă obiectele de Horezu, au apărut piese aduse atât din țară, de la alte centre de olărit cât și din afară, fără să fie menționat neapărat locul de proveniență.

Odată cu includerea ceramicii de Hurezi în patrimoniul mondial UNESCO, în 2012, cererea a crescut atât de mult, încât comercianții au căutat să achiziționeze astfel de obiecte la prețuri cât mai mici cu putință. Doar că aceștia au mers și mai departe de atât și au început să facă comenzi speciale, în afara țării, de produse inscripționate cu numele și simbolurile specifice ceramicii de Horezu, pe care le vând pretextând că reprezintă piese autentice, după cum ne-au dezvăluit chiar adevărații olari din Horezu.

Atât un fost custode al Muzeului Satului din Romani – Horezu, Ștefan Rachieru, cât și singurul “Tezaur Uman Viu” din Vâlcea, ceramistul Sorin Giubega, recunoșteau că în magazinele “de la strada principală” ceramica originală recunoscută internațional reprezintă de fapt o raritate.

“Chiar dacă este luată din Horezu, garanția că ai cumpărat ceramică UNESCO Horezu este extrem de mică”, mărturisea olarul Sorin Giubega, subliniind că mai poți avea garanția produselor originale doar cumpărându-le direct de la adevărații ceramiști, din atelierele de pe Strada Olari din Horezu.

Iar Ștefan Rachieru menționa: “Vin cu TIR-urile cu ceramică din toată țara, din centre de răsunet, precum Corund – Harghita, Argeş, Oboga – Olt, Baia Mare Maramureș, Marginea – Suceava, dar și din afară, din Vidin – Bulgaria“.

În urma acțiunii demarată de polițiștii vâlceni s-au găsit nenumărate produse contrafăcute, pe care apare atât numele cât și imaginea cu celebrul “Cocoș de Hurez”.

“Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Politie Județean Vâlcea au efectuat verificări în localitatea Horezu, pentru prevenirea și combaterea comerțului ilicit cu obiecte contrafăcute. Astfel, au fost verificați 10 operatori economici, ce își desfășoară activitatea în orașul Horezu, al căror obiect principal de activitate îl reprezintă comerțul cu amănuntul al produselor din ceramică, specifice zonei respective. Pentru neregulile constatate au fost întocmite șapte dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Articolul 102 aliniat 1 litera b din Legea nr. 84/1998, privind mărcile și indicațiile geografice, constând în punerea în circulație a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată”, se arată într-un comunicat al Poliției Județene Vâlcea.

Potrivit reprezentanților UNESCO, tehnicile, arta și cunoștințele asociate ceramicii de Horezu sunt markeri pentru identitatea comunității din Horezu și Olari.

Sursa citată a mai precizat că în urma acestei acțiuni au fost confiscate 411 de produse contrafăcute, respectiv: oale, farfurii, ulcioare, ceasuri, castroane, căni, în valoare de 6.600 lei.

“De asemenea, au aplicate două sancțiuni contravenționale, conform OUG nr. 28/1999, în sumă de 21.500 lei, fiind confiscată suma de 1.919 lei, reprezentând încasări nefiscalizate. Totodată, a fost indisponibilizată suma de 58.000 de euro, sumă ce a fost identificată în numerar, într-o unitate de vânzare fără documente justificative”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *