Preşedintele Turciei susţine că a avertizat Franţa în legătură cu colaborarea dintre Lafarge şi gruparea Stat Islamic

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că a avertizat Franţa cu privire la colaborarea dintre Lafarge şi gruparea Stat Islamic din Siria, transmite AFP.

“Când am explicat cum gigantul cimentului Lafarge a sprijinit organizaţiile teroriste din nordul Siriei (…), francezii nu au înţeles”, a spus preşedintele Erdogan, care precizează că l-a informat pe omologul său francez, Emmanuel Macron.

“I-am spus asta şi lui Macron. A devenit cel mai important lucru de pe agenda Franţei în acest moment”, a adăugat el.

“Lafarge a devenit una dintre cele mai importante instituţii care sprijină terorismul”, a mai spus Erdogan.

Grupul Lafarge a pledat marţi vinovat în faţa unui tribunal american şi va plăti 778 de milioane de dolari pentru că a colaborat cu gruparea Stat Islamic din Siria în 2013 şi 2014.

Grupul francez, înghiţit de compania elveţiană Holcim în 2015, a acceptat să asume responsabilitatea unora din foştii săi lideri pentru a soluţiona urmărirea penală.

Potrivit justiţiei americane, Lafarge a plătit aproape şase milioane de dolari grupării Stat Islamic şi Frontului Al-Nostra între august 2013 şi octombrie 2014 sub formă de plăţi directe, comenzi de la furnizori controlaţi de gruparea Stat Islamic sau plata unui procent din vânzări, precum şi 1,1 milioane de dolari unor intermediari.

Conform justiţiei americane, oficialii companiei, inclusiv fostul CEO Bruno Lafont, erau la curent cu aceste înţelegeri cu jihadiştii.

Lafarge a declarat că va continua să coopereze pe deplin cu ancheta autorităţilor franceze în acest dosar, precizând însă că este gata să “se apere împotriva oricărei acţiuni în justiţie pe care o consideră nejustificată”.

Compania este acuzată în Franţa de “complicitate la crime împotriva umanităţii” în ceea ce priveşte activităţile sale din Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *