Procurorii lui Kovesi au intrat puternic în Mafia Vămilor: percheziții la punctul Siret și la domiciliile unor funcționari

Parchetul European (EPPO) din Iași (România) efectuează astăzi, 4 aprilie, opt percheziții, inclusiv la sediul Biroului Vamal Siret și la domiciliile unor funcționari vamali, în cadrul unei anchete privind o schemă de fraudă vamală orchestrată pentru sustragerea de la plata taxelor și impozitelor vamale pentru tutunul importat.

“Potrivit anchetei, mai multe persoane fizice și juridice din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (tutun de narghilea și tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite și Turcia”, se arată într-un comunicat.

“Aceste produse din tutun erau în mod aparent destinate unor țări terțe (din afara UE), cum ar fi Ucraina și Kazahstan, și, prin urmare, au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea plății taxelor până la achiziționarea mărfurilor în țara de destinație finală.

În realitate, însă, conform probelor colectate, bunurile nu au părăsit spațiul UE, ci au fost vândute ilegal pe piața neagră din unele țări ale UE, inclusiv Belgia și Germania. Acest lucru s-ar fi făcut cu complicitatea vameșilor români de la Biroul Vamal Siret, care este principalul punct vamal de la frontiera României cu Ucraina.

Se presupune că, între iunie 2017 și ianuarie 2018, un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). Au existat, de asemenea, transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (șase) și Cehia (unul). Anchetatorii cred că vehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca fiind transportoare de tutun erau în realitate goale, pentru a simula tranzitul către țări terțe și a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor vamale”, arată EPPO.

“În consecință, mărfurile erau vândute în țările UE cu profituri uriașe, sustrăgându-se în același timp de la colectarea taxelor, accizelor și TVA. Se estimează că această schemă a cauzat prejudicii de peste 650 000 EUR numai în ceea ce privește taxele vamale.

Perchezițiile de astăzi sunt efectuate de procurorii europeni delegați ai Biroului EPPO Iași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Structurii de Sprijin a Procurorilor Europeni Delegați în România, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Suceava, precum și cu ofițeri vamali din cadrul Autorității Vamale Române.

În vederea recuperării prejudiciilor aduse bugetului național și al UE, oamenii legii au pus sechestru pe bunuri imobile (cinci imobile) și numerar în diferite valute, printre care euro, dolari americani, leu românesc și grivna ucraineană.

Toate persoanele în cauză sunt prezumate nevinovate până la proba contrarie în instanțele de judecată competente din România”, se mai precizează în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *