Protestatarii au format un zid uman în fața Knessetului. Parlamentarii israelieni dezbat o legislație cheie în cadrul reformei judiciare

Poliția israeliană a încercat să îndepărteze cu tunuri de apă protestatarii care s-au adunat în fața Knesset-ului luni, în timp ce parlamentarii dezbat legislația de limitare a puterilor judecătorilor.

Grupul Camarazi de Arme au format un zid uman în fața intrării Knesset-lui luni dimineața, înaintea dezbaterilor pe așa-numita lege a deciziilor rezonabile prin care Curtea Supremă poate anula o hotărâre a majorității parlamentare.

Un număr de protestatari au fost arestați pentru blocarea traficului sau refuzul de a părăsi zona.

Totodată, un grup de protestatari s-a adunat la Înalta Curte de Justiție din Ierusalim și a format un lanț uman pentru a bloca intrările.

Reforma judiciară inițiată de coaliția naționalist-religioasă de dreapta a premierului Benjamin Netanyahu a dat naștere unei masive mișcări protest motivată de ceea ce societatea percepe ca un pericol pentru sistemul democratic al Israelului. Demonstrațiile au scos în stradă sute de mii de israelieni și au dus la tulburări de stradă pe scară largă.

Proiectul de lege aflat în dezbatere este un amendament care ar împiedica instanțele din Israel să aplice ceea ce este cunoscut sub numele de “standardul rezonabil” asupra deciziilor luate de aleși. Standardul este o doctrină de drept comun care permite controlul judiciar împotriva acelor decizii ale guvernului care considerate în afara domeniului de aplicare a ceea ce ar întreprinde o autoritate responsabilă și rezonabilă.

Formularea actuală a proiectului de lege interzice utilizarea standardului pentru deciziile luate de prim-ministru, cabinetul în ansamblu sau orice ministru.

Netanyahu și aliații săi au prezentat pachetul legislativ ca limitând puterea unei Curți Supreme din ce în ce mai activiste, ale cărei decizii nu ar fi în concordanță cu majoritatea politică de dreapta a țării, relatează Jerusalem Post. Compoziția sa, au acuzat ei, reprezintă un vestigiu al elitei seculare ashkenazi a Israelului (evrei de origine europeană) și nu reflecta diversitatea etnică și religioasă evreiască a țării, inclusiv numărul mare de evrei Mizrahi (originari din Orientul Mijlociu).

Pe de altă parte, reforma judiciară ar oferi coaliției de dreapta a lui Netanyahu controlul total asupra guvernului.

Un număr tot mai mare de critici ai guvernului – de la israelieni de centru și de stânga la lideri străini și la organizații evreiești americane – au avertizat că revizuirea va pune în pericol statutul Israelului ca stat democratic.

Deoarece coaliția de guvernare deține, prin definiție, majoritatea în parlament, argumentează ei, reforma judiciară i-ar oferi efectiv lui Netanyahu și partenerilor săi controlul complet asupra tuturor celor trei puteri în stat.

Curtea a fost istoric un protector al drepturilor minorităților – de la arabi la israelieni LBGTQ la mișcările evreiești liberale – iar criticii revizuirii judiciare se tem că ar pune acele drepturi în pericol. Aceste îngrijorări sunt exacerbate de faptul că premierul care a inițiat reforma justiției este în prezent judecat pentru corupție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *