Putin a vorbit despre consecinţele declanşării unui război nuclear: “Pornim de la faptul că nu pot exista câştigători

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că nu ar putea exista învingători într-un război nuclear şi că nu ar trebui să fie declanşat niciodată un astfel de război.”,

Liderul de la Kremlin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanţilor la o conferinţă privind Tratatului pentru Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT), la mai bine de cinci luni de la începerea războiului său împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

“Pornim de la faptul că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta nu ar trebui declanşat niciodată, iar noi susţinem o securitate egală şi indivizibilă pentru toţi membrii comunităţii mondiale “, a spus el.

Cuvintele sale la forumul NPT au părut menite să dea o notă liniştitoare şi să prezinte Rusia ca o putere nucleară responsabilă. Acestea au contrastat cu declaraţiile anterioare ale lui Putin şi ale altor politicieni ruşi care au fost interpretate în Occident ca fiind ameninţări nucleare implicite.

Într-un discurs din 24 februarie, în momentul în care a lansat invazia rusă în Ucraina, Putin s-a referit cu insistenţă la arsenalul nuclear al Rusiei şi a avertizat puterile externe că orice încercare de a interveni “vă va duce la consecinţe pe care nu le-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră”. Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forţele nucleare ale Rusiei să fie puse în stare de alertă maximă.

Războiul a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaiîntâlnite de la Criza rachetelor cubaneze din 1962, politicienii atât din Rusia, cât şi din Statele Unite vorbind public despre riscul unui al treilea război mondial.

Rusia, a cărei doctrină militară permite utilizarea armelor nucleare în cazul unei ameninţări existenţiale la adresa statului rus, a acuzat Occidentul că duce un “război proxy” împotriva sa prin înarmarea Ucrainei şi impunerea de sancţiuni Moscovei.

Anterior, luni, o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe a pus sub semnul întrebării seriozitatea comentariilor preşedintelui american Joe Biden, care a cerut discuţii privind un cadru de control al armelor nucleare pentru a înlocui un tratat care expiră în 2026.

În aprilie, Rusia a efectuat un prim test de lansare a noii sale rachete balistice intercontinentale Sarmat, capabilă să organizeze lovituri nucleare împotriva Statelor Unite, şi a declarat că intenţionează să desfăşoare armele până în toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *