Reacția SUA la balonul “spion”, “absurdă și isterică”, spune un înalt diplomat chinez
Cel mai înalt diplomat chinez a descris doborârea unui balon de către SUA ca fiind “absurdă și isterică”, precum și un abuz de utilizare a forței, scrie The Guardian.
Luând cuvântul sâmbătă pe scena conferinței de securitate de la Munchen, Wang Yi a declarat: “Acest lucru nu arată că SUA este puternică, ci dimpotrivă, arată că este slabă”. Directorul afacerilor externe a declarat că el crede că doborârea avionului a făcut parte dintr-o încercare de a distrage atenția de la problemele interne ale administrației Biden.
China a insistat asupra faptului că balonul era un instrument civil nemilitar care a fost scos de pe traseu.
De asemenea, Wang a declarat că China se pregătește să prezinte un document de poziție privind Ucraina, care va sublinia principiile integrității teritoriale și suveranității. De asemenea, ar urma să se afirme că nu trebuie să se ajungă niciodată la un război nuclear, însă Wang a spus că exagerarea amenințărilor la adresa securității a ridicat riscul unor calcule greșite. El a spus că China se opune mentalității de război rece și blocurilor.
Documentul ar spune că “preocupările legitime de securitate trebuie luate în serios”, a spus el, făcând referire la îngrijorările Moscovei cu privire la posibila extindere a NATO în Ucraina vecină.
Wang a acuzat forțe anonime de a fi responsabile de întreruperea negocierilor anterioare dintre Ucraina și Rusia, sugerând că aceste forțe aveau motive mai profunde decât protejarea Ucrainei.
Statele Unite, în special, au făcut presiuni asupra Chinei pentru a-și retrage sau cel puțin pentru a-și condiționa sprijinul pentru invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, afirmând că invazia reprezintă o încălcare clară a principiilor Cartei ONU, pe care China a pus atâta preț.
China a refuzat să impună sancțiuni Rusiei și devine din ce în ce mai mult unul dintre principalii consumatori de energie rusească, lucru care ajută Moscova să-și finanțeze producția de arme. Wang a insistat că China este profund îngrijorată de durata războiului, adăugând: “Nu stăm cu mâinile în sân. Nu adăugăm combustibil la foc. Stăm de partea păcii și a dialogului”.
El a lăsat să se înțeleagă posibilitatea de a îndepărta Europa de poziția SUA în ceea ce privește Ucraina. “Prietenii noștri din Europa ar trebui să se gândească în mod calm la cum să aducă pacea în Ucraina și cum să își manifeste autonomia strategică.”
Wang a criticat, de asemenea, interdicția SUA de a exporta tehnologie de microcipuri către China, descriind-o ca fiind “100% protecționism, 100% egoism, 100% unilateralism”. Aceasta încalcă în mod clar normele Organizației Mondiale a Comerțului și nu ar putea fi mai departe de o concurență loială, a spus el.
Întrebat dacă ar putea asigura audiența că un atac asupra Taiwanului nu este iminent, el a refuzat, spunând că Taiwanul face parte din teritoriul chinez. “Nu a fost niciodată o țară și nu va fi o țară în viitor”, a spus el, și a avertizat împotriva interferențelor externe în Taiwan.
“Orice creștere a puterii Chinei este o creștere a speranței de pace pentru omenire”, a spus el.
Tonul intransigent al remarcilor diplomatului a lăsat în balanță posibilitatea unei întâlniri între Wang și secretarul de stat american, Antony Blinken, în marja conferinței. O întâlnire planificată pentru începutul acestei luni între înalții diplomați a fost anulată în urma incidentului cu balonul, iar discuțiile au fost în curs de desfășurare pentru a vedea dacă există o bază pentru ca întâlnirea să fie reprogramată.
Wang s-a întâlnit cu cancelarul german, Olaf Scholz, în cadrul conferinței și a vorbit cu președintele francez, Emmanuel Macron, la Paris.