Rectori pe viață. Condiția pusă de coaliție pentru a accepta limitarea mandatelor rectorilor – surse

Proiectul Legii învățământului preuniversitar și cel al Legii învățământului universitar, refăcute în mandatul ministrului Ligia Deca, ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului după 15 februarie, conform calendarului convenit de liderii coaliției.

Surse oficiale au declarat că noul proiect de lege pentru învățământul universitar prevede că niciun rector nu va mai putea rămâne în funcție mai mult de două mandate a câte patru ani. În noul proiect de lege se menționează că “o persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeași instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate”.

Conform surselor citate, prevederea a fost acceptată în coaliția de guvernare cu condiția “resetării”, adică nu vor fi luate în calcul mandatele trecute la conducerea unei universități: “La finalizarea actualului mandat‚ noile organe de conducere ale instituţiilor de învăţământ superior se vor stabili în baza prezentei legi”.

Acum, legea prevede că rectorii pot avea “două mandate succesive, complete”, ceea ce le-a permis unora dintre ei, precum Sorin Cîmpeanu, Mihnea Costoiu sau Remus Pricopie, să aibă și un al treilea mandat, după ce au întrerupt.

Proiectul stabilește și incompatibilitățile pentru funcția de rector, printre acestea nefiind și funcția politică.

Astfel, o persoană care ocupă funcția de rector al unei universități nu poate avea următoarele calități:

  • Membru în comisia de etică universitară
  • Membru în Consiliul ARACIS
  • Membru în comisiile naționale – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *