Replica dură a lui Teodor Baconschi pentru Andrei Marga: “Nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort pe care și-l împart dictatori descreierați”

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi s-a alăturat celor care au criticat declarațiile șocante ale profesorului universitar Andrei Marga referitoare la războiul din Ucraina.

Declarațiile acestuia au fost criticate atât în țară, cât și de presa de la Kiev și de Ambasada Ucrainei în România.

Într-o postare pe Facebook, Baconshi le-a catalogat ca fiind “lamentabile și scandaloase”.

“Încalc punctual o regulă pe care mi-am impus-o: să nu spun/scriu niciodată ceva critic despre (totuși) puținii compatrioți care au avut privilegiul și responsabilitatea de a conduce Diplomația românească după 1989.
Mi s-a părut elementar ca, între foștii miniștri de Externe, să existe solidaritate și prețuire reciprocă, mai presus de clivajele politice sau ideologice: în fond, ei au reprezentat în restul lumii o singură țară și o singură națiune.
Declarațiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt însă lamentabile și scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care și-l împart, cu prețul unor războaie sălbatice, diverși dictatori descreierați.
Domnule Marga, încercați să trăiți în secolul 21 și respectați, măcar prin tăcere, efortul generațiilor post-belice și post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace și democrație”, a scris fostul ministru de Externe.

În ciuda criticilor, Andrei Marga, fost ministru de Externe și al Educației, și-a menținut poziția. Potrivit acestuia, Ucraina se află în “frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *