Rishi Sunak și Ursula von der Leyen au ajuns la un acord “istoric” în problema Irlandei de Nord, după ani de zile de tensiuni

Guvernul britanic și Comisia Europeană au anunțat că au ajuns, într-un final, la un nou acord Brexit în ce privește comerțul din provincia britanică Irlanda de Nord, acolo unde de luni de zile există tensiuni imense și asupra căreia a planat riscul reluării violențelor din cauza apariției unei granițe post-Brexit cu Irlanda.

Ursula von der Leyen se află, luni, la Londra, unde a purtat discuții cu prim-ministrul Rishi Sunak și unde se va întâlni și cu regele Charles, ulterior. Sunak și Von der Leyen au anunțat că au ajuns la un acord final în problema protocolului nord-irlandez, conform BBC.

Rishi Sunak a spus că, pe baza noului acord, în Irlanda de Nord vor fi instituite două două “benzi” comerciale – pe banda verde vor intra în provincie bunurile destinate exclusiv Irlandei de Nord din restul Regatului Unit; pe banda roșie vor intra bunurile care sunt “la risc de a pătrunde pe piața unică” a Uniunii Europene.

Bunurile care intră pe banda verde, de producție britanică și menite să rămână în interioriul pieței britanice, nu vor fi supuse verificărilor și barierelor birocratice, în timp ce cele din banda roșie vor fi supuse acelorași rigori post-Brexit precum cele care intră pe piața europeană.

“Nu va mai exista sentimentul graniței în Marea Irlandei”, a spus Rishi Sunak.

Acordul va trebui să fie votat și în Parlamentul britanic pentru a intra în vigoare și există îngrijorări că DUP, partidul unioniștilor nord-irlandezi, ar putea să-l respingă.

Prim-ministrul britanic a precizat și că există o nouă formă de a proteja Acordul de la Belfast, cel care a oprit violențele din Irlanda de Nord, în această nouă formă a protocolului – “frâna Stormont”. Prin acest mecanism, parlamentul nord-irlandez poate să oprească aplicarea acestor legi în provincie.

“S-a stabilit o procedură clară prin care parlamentul ales democratic poate să pună o frână de urgență la schimbările care efectează mărfurile europene care au un impact asupra vieții de zi cu zi. Dacă se folosește acest instrumente, și guvernul britanic dispune de o măsură de veto a lui”, a precizat Sunak.

“Protejăm locul pe care Irlanda de Nord îl are în cadrul Regatului”, a spus Sunak, adăugând și că bunurile de producție britanică vor fi din nou disponibile în Irlanda de Nord pe baza acestui tratat.

Semnat în 2020, protocolul cu Irlanda de Nord, negociat după Brexit de fostul premier Boris Johnson, a creat o frontieră comercială de facto între Marea Britanie şi Irlanda de Nord în Marea Irlandei.

Acest lucru a fost menit să prevină necesitatea unor controale la frontieră între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, membră a UE, care riscau o reapariţie a tensiunilor sectare, dar a însemnat că Irlanda de Nord a continuat să facă parte din zona comercială fără taxe vamale a blocului european și după Brexit.

Disputa comercială a devenit un obstacol major în punerea în aplicare a acordului Brexit cu unioniştii pro-britanici din Irlanda de Nord, care au considerat că acesta îi separă de restul Regatului Unit şi leagă regiunea de jurisdicţia UE.

Protocolul a generat, astfel, tensiuni între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, dar a devenit şi o problemă internă pentru Rishi Sunak, confruntat cu opoziţia adepţilor liniei dure a Brexitului şi cu cea a unioniştilor din Partidul Democratic Unionist (DUP), care se opun oricărei puneri în discuţie a apartenenţei Irlandei de Nord la Regatul Unit.

Aceştia din urmă refuză orice aplicare de facto a legislaţiei europene în provincia britanică şi blochează de un an funcţionarea executivului local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *