România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Schengen. Nehammer, somat pentru decembrie

România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Spaţiul Schengen, a spus, luni seara, premierul Marcel Ciolacu. Acesta avertizează Austria şi pe cancelarul Karl Nehammer că dacă va fi folosit dreptul de veto nejustificat în decembrie România va da în judecată Austria la CJUE.

“Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. Şi eu, şi domnia sa suntem trecători. Ai drept de veto. Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare: că România merită acest lucru de 10 ani. Am îndeplinit absolut toate cerinţele tehnice, ai drept de veto dar trebuie să îl justifici. Eu cât timp sunt prim-ministru nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit şi să umilească în continuare România”, spune Marcel Ciolacu, luni seara, la Antena 3 CNN.

Acesta a mai spus că şi România are drepturi şi, în plus, “ţine spatele frontului din Ucraina”.

“De fapt, România ţine spatele frontului din Ucraina. În timp ce România respectă toate sancţiunile împotriva Rusiei, toate fără excepţie, în timp ce România ajută Rep. Moldova să nu mai fie dependentă de Rusia şi în acest moment, de câteva săptămâni, Rep. Moldova este independentă în ceea ce priveşte gazul rusesc, tu, Austria, eşti o ţară neutră, nu cheltui un euro pentru înzestrarea Armatei. România îşi măreşte alocarea din PIB de la 2% la 2,5% ca în acest moment să descurajeze ceea ce doreşte să facă Rusia. Şi tu vii ca un ipocrit şi spui că România nu are dreptul în Schengen, fără să justifici deloc veto-ul tău”, a mai spus Ciolacu.

Premierul român acuză Austria că de când a pornit războiul a cumpărat gaz rusesc de 7 miliarde de euro.

“(Austria – n.r.) în continuare cumpără gaze şi petrol din Rusia de când a pornit războiul de aproape 7 miliarde de euro. Din punctul meu de vedere, bani pe care Putin îi foloseşte în economia rusească. Mai departe, în susţinerea războiului din Ucraina. Bani murdari, pătaţi. Dar tu vii, cu toate că toată lumea demonstrează că nu e nicio migraţie… 2 -3 % trece prin România. Tu vii şi spui: Eu mă opun. Eu voi ataca ca şi Guvern dacă în decembrie Austria îşi va folosi din nou veto-ul. Voi ataca la Curtea de Justiţie a UE. Mai mult, voi cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să fie parte împreună cu România în acest proces. România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Spaţiul Schengen”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *