Rusia acuză România că ar trimite arme Ucrainei: “Este clar ce înseamnă ajutor umanitar“

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a solicitat României să “recunoască totul” în legătură cu furnizările de armament pe care Bucureștiul le-ar trimite Ucrainei, acuzând că Rusia “știe acum” ce înseamnă ajutoarele umanitare pe care țara noastră le acordă țării vecine.

Într-o conferință de presă, care a avut loc, miercuri, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat că “o agenție română de știri a relatat recent despre o conversație telefonică între ministrul român al Apărării Naționale Vasile Dîncu și omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, care și-a exprimat recunoștința pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc pentru Ucraina, recent aprobat”.

Ministerul Apărării din România nu a anunțat o nouă discuție între cei doi miniștri, cu atât mai puțin un “pachet de ajutor militar” pentru statul vecin. Astfel, nu este clar la ce se referă Maria Zaharova, scrie HotNews. Totodată, oficialii de la București au spus în mod repetat că România nu dorește să dezvăluie ajutoarele militare acordate Ucrainei.

Zaharova, despre ajutorul pe care România l-ar fi acordat Ucrainei
Maria Zaharova a mai declarat că “Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul ‘umanitar’ acordat Ucrainei. Este clar acum ce înseamnă ‘umanitar’.

Respectând directivele NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, autoritățile române, evident, resimt un disconfort moral, realizând consecințele reale ale acestei politici ideologice. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul.

Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică. Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime.

Cei care fac asta împărtășesc responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care doar le vor înmulți. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște ‘dezvăluiri’ despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”, este discursul ținut de Zaharova în fața jurnaliștilor ruși.

MApN a anunțat într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului că Vasile Dîncu a avut o întrevedere, miercuri, la București cu ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Denis Sharapov. Cu toate acestea, comunicatul postat de MApN nu face referire la furnizarea de arme către Ucraina.

Totuși, Zaharova a afirmat că “al cincilea pachet” de ajutor militar pe care Bucureștiul l-ar fi aprobat conține “arme de calibru mic, muniții și componente pentru echipament militar”.

“Aceasta este prima oară când s-a aflat atât de explicit și public, deși anterior pe platformele social media au apărut înregistrări video care arată folosirea unor obuze fabricate în România folosite de forțele armate ucrainene”, a mai adăuga ea

Președintele român Klaus Iohannis a declarat într-o conferință de presă, care a avut loc pe 12 aprilie, că nu este “foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate” pe această temă.

“Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a fost răspunsul președintelui, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

Într-o altă conferință de presă susținută la începutul lunii iulie, Klaus Iohannis și-a menținut poziția spunând că “e înțelept să nu dai informații vitale adversarului”.

“Eu pot să vă spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem în război, nu într-o situație pe care o povestim, în liniste, la o cafea. Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai informații vitale adversarului. Noi declarăm public că noi ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”, a afirmat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *