Rusia taie gazul pentru o nouă ţară: “A încălcat condiţiile de achiziţie”

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că a suspendat livrările de gaze către Letonia. Gazprom a acuzat Letonia că a încălcat condiţiile de achiziţie, dar nu a oferit detalii despre această presupusă încălcare.

Letonia se bazează pe Rusia vecină pentru importurile de gaze naturale, dar guvernul leton a declarat că nu se aşteaptă ca măsura luată de Gazprom să aibă un impact major.

Statele UE acuză Rusia că a trasformat gazul într-o armă cu care luptă împotriva sancţiunile occidentale impuseca urmare a invaziei în Ucraina.

În Letonia, gazul reprezintă doar 27% din consumul de energie. Edijs Saicans, un înalt oficial leton din cadrul Ministerului leton al Economiei, citat de agenţia de presă Reuters, a declarat că nu se aşteaptă ca măsura luată sâmbătă de Gazprom să aibă un impact major.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie şi înăsprirea sancţiunilor occidentale, Gazprom a suspendat livrările de gaze către Bulgaria, Finlanda, Polonia, Danemarca şi Olanda din cauza neplăţii în ruble. De asemenea, Rusia a întrerupt vânzările de gaze către Shell Energy Europe din Germania.

În prezent, UE se străduieşte să stimuleze importurile de gaze din alte părţi, inclusiv gaze naturale lichefiate (GNL) din Norvegia, Qatar şi SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *