S-a votat legea bacşişului. Un model european aplicabil de acum şi în România

După 7 ani de la propunerea HORA cu privire la reglementarea bacşişului pe modelul european, mediul politic a răspuns pozitiv la o necesitate a mediului de afaceri.

În cadrul întâlnirii Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din cadrul Camerei Deputaţilor, ce a avut loc astăzi, 8 noiembrie, s-a supus spre dezbatere şi o lege de completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal, Ordonanţă ce introduce noi reglementări legate şi de fiscalizarea sumelor provenite din bacşiş, anunţă, într-un comunicat de presă Ion Biriş, Preşedinte HORA.

Organizaţia HORA transmite că a susţinut de la început această reglementare a veniturilor de tip bacşiş, în esenţă fiind vorba despre o transparentizare a acestor venituri, care înseamnă nu doar o normalitate la nivel global, dar şi venituri mai mari la bugetul de stat. Reglementările incluse în Raportul final al Comisiei definesc bacşişul ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de valoarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind aplicabil operatorilor economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – Restaurante şi 5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor.

Astfel, acordarea bacşişul rămâne la latitudinea clientului, care are opţiunea de a plăti cash, card sau prin ordin de plată, în cazul facturilor, când şi dacă doreşte. Această reglementare oferă o nouă posibilitate de a lăsa bacşiş, cash sau card, inclusiv în cazul plăţilor cu cardul.

În ultimii ani, acest subiect a fost adus de nenumărate ori, atât în discuţie publică, în cadrul dialogurilor cu oficialităţile, cât şi în mass-media, de fiecare dată toţi participanţii căzând de acord că este un pas firesc către o practică europeană, care numai în România nu era implementată până la această dată, mai arată Biriş.

Organizaţia HORA salută această iniţitivă, pe care nu o vede ca pe o măsură de supra impozitare, ci ca pe o măsură cu impact 100% pozitiv asupra tuturor celor care activează în această industrie.

Organizaţa HORA este vocea reprezentativă a industriei Horeca în România, ce depune eforturi constante pentru apărarea intereselor operatorilor din industriei, crearea unui mediu de afaceri propice dezvoltării şi iniţierea unor demersuri ce conduc la transparenţă în operaţiuni şi aliniere la cadrul legislativ din alte ţări europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *