Scandalul linșajului mediatic împotriva judecătoarei Lia Savonea. CSM a sesizat Inspecția Judiciară
Consiliul Superior al Magistraturii, garantul constituțional al independenței justiției, reacționează la apariția în presă a unor stenograme care arată cum jurnaliști, procurori și reprezentanții unor ONG-uri puneau la cale un linșaj mediatic împotriva judecătoarei Lia Savonea, președinte CSM la acel moment (2019). CSM a sesizat Inspecția Judiciară, ca primă etapă în protejarea independenței justiției.
“În contextul apariției în spațiul public a unor articole de presă în cuprinsul cărora au fost prezentate pasaje din interceptările unor conversații telefonice, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la afectarea independenței puterii judecătorești, raportat la articolul publicat în data de 03.05.2023 pe site-ul www.g4media.ro și preluat în mass media: “Cum a vrut Secția Specială să îi acuze de șantaj pe ONG-iștii și jurnaliștii nemulțumiți de ghidul de comunicare cu presa făcut de CSM-ul condus de Lia Savonea / Secția a cerut mandat de interceptare pentru șefa Freedom House, Cristina Guseth, și procuroarea Alexandra Lăncrănjan”.
Având în vedere gravitatea afirmațiilor lansate în spațiul public, cu privire la colaborarea dintre procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și jurnaliști, în vederea publicării unor articole defăimătoare referitoare la un judecător, Consiliul Superior al Magistraturii solicită Inspecției Judiciare să deruleze, cu maximă operativitate, cercetările care se impun, necesare pentru protejarea efectivă a independenței justiției și pentru garantarea respectării drepturilor cetățenilor la o justiție dreaptă”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.
Site-ul g4media.ro a publicat miercuri stenograme dintr-un dosar deschis în 2019 de defuncta SIIJ, în care se anchetau posibile fapte de șantaj. Procuroarele SIIJ Adina Florea și Zarafina Puiu au obținut în 2019 un mandat de interceptare în dosarul care îi viza pe procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean, ex-DNA Oradea. SIIJ a obținut astfel interceptări care arată că șefa Freedom House România, Cristina Guseth, coordona o rețea de jurnaliști și magistrați în scopul de a pune presiune pe președintele CSM de la acea dată, judecătoarea Lia Savonea, și de a o discredita.
În discuția dintre Guseth și procurorul Cristian Ardelean sunt invocați jurnaliștii Virgil Burlă, Alex Costache, Ionel Stoica și Liviu Avram, dar și procuroarea Alexandra Carmen Lăncrănjan, colegi de ONG cu Ardelean. Aceștia erau nemulțumiți de faptul că la CSM se redacta, în baza unui proiect european care vizau inclusiv transpunerea normelor GDPR la nivelul sistemului judiciar, un ghid de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media. Detalii AICI!
Judecătoarea Lia Savonea, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, anunță că se va adresa organelor de urmărire penală după devoalarea în presă a unei rețele care avea ca scop intimidarea sa și punerea în scenă a unui adevărat linșaj mediatic. Într-o declarație, judecătoarea recent promovată prin concurs la ÎCCJ amintește că gruparea formată din jurnaliști, magistrații și lideri ai unor ONG-uri au supus-o timp de șase ani unei campanii de denigrare, pe toată durata mandatului său de membru al CSM.
Fosta președintă a CSM preciează în final că “dreptul penal califică astfel de fapte drept infracţiunea de şantaj”. “Mă voi adresa organelor de urmărire penală neîntârziat”, mai anunță judecătoarea.