Şerpaşul Pa Dawa a cucerit pentru a 26-a oară Muntele Everest, egalând recordul lui Kami Rita

Şerpaşul Pasang Dawa, cunoscut şi sub numele de Pa Dawa, a ajuns pentru a 26-a oară pe vârful Muntelui Everest, egalând astfel recordul anterior deţinut de colegul său, şerpaşul Kami Rita, informează duminică DPA.

În vârstă de 46 de ani, Pa Dawa a ajuns pe vârful celui mai înalt munte din lume duminică dimineaţa, iar acum efectuează coborârea, a declarat Khimlal Gautam, un responsabil guvernamental aflat în prezent în tabăra de bază de pe Everest.

Potrivit Himalayan Database, care ţine evidenţa recordurilor de alpinism în Himalaya nepaleză, Pa Dawa ajunsese pe vârf de 25 de ori înainte, inclusiv de două ori în 2022.

El provine din zona Khumbu, unde se află Everestul şi alte câteva vârfuri, şi a lucrat ca şerpaş care însoţeşte alpiniştii în ascensiuni încă de la sfârşitul anilor 1990.

Experiența în alpinism şi cunoştinţele locale ale şerpaşilor sunt esenţiale pentru ascensiunea în siguranţă a sutelor de alpinişti care urcă pe Everest în fiecare an.

Pa Dawa a egalat în prezent recordul lui Kami Rita, care a ajuns pe vârful Everestului a 26-a oară în mai 2022, la vârsta de 52 de ani.

Nu este clar dacă Pa Dawa va face o nouă încercare în acest an.

Nepalul găzduieşte opt dintre cele mai înalte 14 vârfuri din lume, toate de peste 8.000 de metri.

Un număr record de 467 de alpinişti – excluzând şerpaşii locali – au obţinut permise pentru a escalada Everestul în 2023, potrivit Departamentului pentru turism din Nepal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *