Shanghai sub asediul COVID. Oficialii promit să îmbunătățească livrările de alimente pe măsură ce nemulțumirea populației crește față de restricțiile legate de COVID.

Oficiali din Shanghai au declarat joi că fac tot posibilul să îmbunătățească distribuția de alimente și bunuri esențiale către rezidenții aflați în izolare, reacționând la nemulțumirea publică tot mai mare pe măsură ce restricțiile COVID se prelungesc.

Centrul financiar al Chinei a fost redus la tăcere în mare măsură după ce orașul a impus restricții dure de circulație pentru a stopa răspândirea COVID, doar lucrătorii din domeniul sănătății, voluntarii, personalul de livrare sau persoanele cu permisiuni speciale pot ieși pe străzi.

Autoritățile spun că acest lucru a redus numărul de curieri, care trebuie să țină aprovizionați cei 26 de milioane de locuitori ai orașului, la doar 11.000. Serviciile încă în funcțiune, dar supraîncărcate includ Meituan, Alibaba și Freshippo, platforma de băcănie online, cu serviciul său Ele.me.

Blocările pentru locuitorii orașului la est de râul Huangpu au început pe 28 martie, în timp ce blocările pentru restul orașului au început la 1 aprilie. Restricțiile au fost inițial destinate să dureze cel mult cinci zile.

Filiala din Shanghai a Partidului Comunist Chinez a cerut membrilor să „îndrăznească să-și arate săbiile și să lupte împotriva oricărui tip de comportament care interferează cu sau distruge eforturile generale împotriva pandemiei”, într-o scrisoare deschisă miercuri seara.

Shanghai are rezerve suficiente de produse de bază, cum ar fi orezul și carnea, dar au apărut probleme în distribuție și livrări pe ultimul kilometru din cauza măsurilor de control al epidemiei, a declarat viceprimarul din Shanghai, Chen Tong, într-o conferință de presă de joi.

El a spus că orașul va încerca să redeschidă unele piețe angro și magazine alimentare și să permită personalului de livrare să iasă din zonele închise. Oficialii vor lua măsuri, de asemenea, împotriva creșterii prețurilor, a adăugat el. „Ca răspuns la diferitele probleme semnalate de public, am ținut întâlniri peste noapte pentru a încerca să găsim soluții”, a spus el.

Mulți rezidenți încep să-și facă griji în privința alimentelor și a apei de băut, precum și în ceea ce privește obținerea de produse precum laptele praf pentru sugari.

Unii s-au plâns pe rețelele de socializare că trebuie să se trezească în zori pentru a avea șansa de a rezerva o livrare de băcănie. Alții au apelat la grupurile comunitare WeChat pentru a încerca să cumpere fructe și legume în vrac.

Utilizatorii rețelelor de socializare au împărtășit pe scară largă indignarea față de tragediile individuale, inclusiv presupusa sinucidere a unei femei după ce a fost agresată cibernetic pentru că a plătit prea puțin unui livrator sau un lucrător din domeniul sănătății care a bătut până la moarte un câine corgi după ce proprietarul său a fost dus în carantină.

Ca răspuns, China News Service a postat un memento pe Weibo, asemănător Twitter, de la doi experți în animale, că nu există dovezi că animalele de companie ar transmite COVID înapoi la oameni și a cerut un tratament mai uman pentru animalele de companie.

Shanghai, care a efectuat mai multe runde de testare, a raportat miercuri aproape 20.000 de cazuri noi transmise local, dintre care 98% a declarat că sunt asimptomatice.

Cu toate acestea, există semne că transmiterea încă are loc, în ciuda blocajelor. Din cele 19.660 de infecții asimptomatice, 633 au implicat persoane care nu se aflau în carantină sau care se confruntau cu măsuri de control, arată datele.

Shanghai a negat miercuri zvonurile conform cărora intenționează să suspende toate serviciile de livrare, pe fondul îngrijorării că virusul se răspândește prin astfel de lucrători. Acestora li se cere să facă teste PCR și antigen în fiecare zi și pot livra mărfuri numai dacă testul este negativ.

Cel mai populat oraș din China nu a dat încă o indicație despre momentul în care măsurile de izolare vor fi ridicate, alimentând incertitudinea și determinând întreprinderile și economiștii europeni să avertizeze cu privire la impactul tot mai mare pe care îl au asupra economiei și atractivității sale ca centru financiar internațional.

Impactul economic nu se limitează însă la Shanghai, 87 din primele 100 de orașe din China impunând un anumit nivel de restricții asupra activității și mobilității „în speranța de a menține COVID-ul sub control și de a evita soarta Shanghaiului”, a declarat Ernan Cui, analistul Gavekal Dragonomics, într-un comunicat.

Joi, un comentariu din Cotidianul Poporului a spus că „unele emoții și plângeri sunt de înțeles”, având în vedere impactul uriaș al controalelor pandemiei, dar viața și sănătatea oamenilor trebuie puse pe primul loc.

Deși numărul de cazuri din Shanghai rămâne mic în raport cu standardele globale, orașul a devenit un banc de testare pentru strategia anti-COVID de „eliminare dinamică” a Chinei, care urmărește să testeze, să urmărească și să pună în carantină centrală toate cazurile pozitive și contactele lor apropiate.

Joi, oficialii orașului Shanghai au declarat că vor continua să efectueze mai multe teste în rândul locuitorilor săi, cărora li se va cere să facă teste PCR sau antigen auto-administrate.

Shanghai a transformat zeci de clădiri în unități de carantină care pot găzdui zeci de mii de cazuri pozitive.

Marţi, a început construcţia unei noi facilităţi care poate găzdui 40.000 de paturi, care va fi finalizată până vineri, a declarat joi presa locală.

Miercuri seara, China News Service a declarat că provinciile învecinate Jiangsu și Zhejiang vor oferi, de asemenea, încă 60.000 de camere care pot găzdui pacienții aflați în carantină în Shanghai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *