Soarta tristă a Combinatului de la Chiscani, Brăila

În anii ’80, Combinatul de Celuloză şi Hârtie de la Brăila era una dintre cele mai mari întreprinderi de profil din lume. A fost unul dintre puținele combinate din lume care folosea stuful ca materie primă pentru producerea celulozei.

Construcţia Combinatul de Celuloză şi Hârtie a început în 1956. Trei ani mai târziu, în 1959 – intră în funcţiune primele secţii ale Combinatului pentru celuloză şi hârtie. Se obţine prima coală de carton. În anul 1961 se dă în funcţiune secţia electroliză a Combinatului pentru celuloză şi hârtie, iar în 1964 se deschide Combinatul de fibre artificiale.

Aflat la 10 kilometri de orașul Brăila, în perioada sa de glorie, combinatul avea în jur de 12.000 de angajați. Era o fabrică cu care regimul comunist se mândrea, motiv pentru care a investit sume uriașe la acea vreme.

Potrivit unui articol din arhive, combinatul Chimic de la Chiscani a fost ultimul obiectiv industrial vizitat de dictatorul Nicolae Ceauşescu. Acesta a venit la Brăila, în toamna anului 1989, de Ziua Recoltei, şi pentru că, pe lângă producţia agricolă trebuia să se intereseze şi de industria locală, a ales să treacă pe la Combinatul Chimic.

Declinul a început după Revoluție. Fabrica de celuloză a devenit “Celhart Donaris”. În 2009, ultimii salariaţi au fost concediați, iar combinatul a fost închis definitiv.

Astfel, combinatul, unul dintre cele mai mari din ţară în perioada comunismului, a fost lăsat să se degradeze, fiind vandalizat de hoții de fier vechi.

În prezent, nu mai este nimic din ce a fost acolo, spune primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, pe raza căruia se află fosta fabrică.

“Nu mai e nimic din ce a fost Combinatul de Celuloză Chiscani. În perioada bună, mulți săteni din localitate erau angajați acolo. După ce a fost închis definitiv, multe hale au fost vândute către diverși agenți economici. De exemplu, există o fabrică de mobilă, o stație de betoane și asfalt , un centru de reparații mașini, o societate care lucrează cu fier forjat. Este un lucru bun pentru comunitatea noastră că au venit acești agenți economici, deoarece cei mai mulți angajați sunt din Chiscani”, a declarat primarul Cojea.

În plus, primarul a dezvăluit că pe platforma chimică a fostului combinat, pe o suprafață de peste 100 de hectare, se intenționează construirea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de producţie proiectată pentru 50 megawatti.

“Noi am dat autorizație pentru construirea acestui parc fotovoltaic”, spune primarul comunei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *