Surse – PNL și PSD au căzut de acord pe supraimpozitarea pensiilor speciale: premierul a cerut soluția legală

Premierul Nicolae Ciucă și liderii PSD au discutat noul pachet de măsuri fiscale, care urmează să fie făcut public. Liderii coaliției au căzut de acord pe supraimpozitarea pensiilor speciale, dar premierul Nicoale Ciucă a cerut soluția legală pentru ca acestea să nu mai pice la Curtea Constituțională, ne-au precizat surse liberale.

Potrivit surselor, o discuţie între premier şi PSD a avut loc inclusiv în această dimineaţă, pe pachetul de măsuri de modificare Codului Fiscal.

Proiectul urmează să fie publicat astăzi de Ministerul de Finanţe, iar guvernul va avea o ultimă discuţie, cu cei afectaţi de aceste măsuri, înainte de adoptarea lui, cel mai probabil săptămâna viitoare.

În privinţa supraimpozitării pensiilor speciale, cerută insistent de PSD, premierul şi PNL nu s-au opus acestei măsuri, în coaliţie, însă şeful Executivului a cerut o soluţie legală astfel încât această decizie să nu pice la controlul de constituţionalitate.

În privinţa cotei unice, România este obligate, prin PNRR, să aplice cota unică şi să renunţe la excepţii, au spus sursele guvernamentale. De altfel, potrivit aceloraşi surse, România are cea mai mică colectare de la nivel european: 26%, pe TVA, iar creşterile de colectare la TVA pe anul trecut au fost de 8,4%.

O altă măsură se referă la TVA de 5% pentru locuinţele cumpărate cu o valoare de maximă de 600.000 de lei şi o suprafaţă de cel mult 120 metri pătraţi. În varianta iniţială, suprafaţa era de 80 de mp.

Sursele au mai arătat că sistemul de impozitare nu va fi modificat în următorii trei ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *