Vești bune! Mulți români își pot recupera sumele de bani plătite pentru anumite servicii

Legea care stabilește un termen clar pentru rambursarea contravalorii lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului la energie electrică sau gaze naturale a devenit oficială. Clienții casnici care suportă din propriul buzunar costurile cu branșarea la energia electrică își vor recupera banii de la operatorul de distribuție.

Astfel, Legea 248/2022, stabilește un termen concret pentru obligația operatorului de distribuţie a curentului electric de a rambursa clienților finali costurile cu lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului, până la o valoare medie a unui branşament, în cazul în care ei sunt cei ce au suportat aceste costuri.

Mai exact, termenul în care trebuie să primească banii pe branșamentul la rețeaua electrică de joasă tensiune cei ce au suportat aceste costuri este de-acum de cinci ani. Pe lângă clienții casnici, de rambursarea sumelor cheltuite cu racordarea la rețeaua de joasă tensiune beneficiază și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și instituțiile publice.

Valorile medii utilizate de operatorul de distribuție pentru rambursarea solicitanților clienți casnici a contravalorii lucrărilor de proiectare și execuție a unui branșament sunt stabilite de Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 23/2022 și sunt, mai exact:

  • branșament monofazat aerian 1.340
  • branșament monofazat subteran din LEA sau branșament monofazat mixt (aerian + subteran) 2.060
  • branșament monofazat subteran din firidă 1.820
  • branșament trifazat aerian 1.460
  • branșament trifazat subteran din LEA sau branșament trifazat mixt 2.430
  • branșament trifazat subteran din firidă 2.060

“Recuperarea costurilor privind racordarea clienților casnici, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și instituțiilor publice, inclusiv proiectarea, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție, în conformitate cu reglementările ANRE”, mai scrie în lege.

Apoi, când vine vorba despre clienţii noncasnici, cu excepţia persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și a instituţiilor publice, contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare a racordului/ branşamentului, va fi suportată integral de către aceştia. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare nu vor intra în patrimoniul operatorului de distribuţie, ci vor fi cedate doar spre exploatare acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *