24 februarie 2023 – Un an de război în Ucraina

La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare majoră a conflictului ruso-ucrainean, care a început în 2014 prin anexarea peninsulei Crimeea. Invazia s-a soldat cu zeci de mii de morți de ambele părți. Ea a provocat cea mai mare criză de refugiați din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Aproximativ 8 milioane de ucraineni au fost strămutați în interiorul țării lor până la sfârșitul lunii mai, iar peste 8 milioane au fugit din țară până la 13 februarie 2023

Invazia a început în dimineața zilei de 24 februarie 2022, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat o “operațiune militară specială” care urmărește “demilitarizarea” și “denazificarea” Ucrainei.

În discursul său, Putin a îmbrățișat viziuni iredentiste, a contestat dreptul Ucrainei la statalitate și a afirmat în mod fals că Ucraina era guvernată de neonaziști care persecutau minoritatea etnică rusă.

Câteva minute mai târziu, au fost lansate lovituri rusești și o invazie terestră de amploare pe un front nordic din Belarus spre Kiev, un front nord-estic spre Harkov, un front sudic din Crimeea și un front sud-estic din Luhansk și Donețk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat legea marțială și o mobilizare generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *