Soarta ENEL România se anunță în câteva zile. Negocierii cu grecii de la PPC au intrat în perioada crucială

Negocierile dintre compania publică de electricitate a Greciei, PPC, cu Enel cu privire la filiala acesteia din urmă din România au intrat în faza crucială, ambele părți aflându-se în consultări și discuții continue care par să se îndrepte în direcția corectă.

Cu șase zile înainte de 28 februarie, când expiră prelungirea perioadei de negocieri exclusive pentru Enel România, se pare că s-au făcut pași importanți în perspectiva perfectării tranzacției în perioada următoare. Săptămâna viitoare este crucială, dar negocierile sunt atât de complexe și complicate încât fac ca orice anticipare să fie riscantă, relatează Energypress citat de Rador.

Pe măsură ce întâlnirile se succed, înmulțindu-se și acoperind o gamă largă de subiecte, orice predicție poate fi dată peste cap. Deși s-au făcut progrese semnificative, nimeni nu poate exclude o inversare de ultim moment. De aici tăcerea absolută păstrată de ambele părți pe măsură ce ne apropiem de ultima săptămână de negocieri.

Ultima declarație publică pe această temă a fost făcută în urmă cu zece zile pentru Reuters de directorul executiv al Enel, Francesco Starace, care a afirmat laconic că vânzarea activităților din România merge în “direcția bună”, adăugând că se așteaptă la un acord final până la sfârșitul lunii iunie.

“Avem un proces care nu a fost finalizat, dar merge în direcția bună și am ales un investitor preferat”, spusese Starace despre activele din România, pe care analiștii le evaluează la peste 1 miliard de euro. “Ideea este să lăsăm procesul să fie finalizat… Cred (că va fi încheiat) înainte de sfârșitul lunii iunie”, a adăugat directorul executiv al companiei italiene, care a început discuții exclusive cu PPC la sfârșitul anului 2022.

Este evident și faptul că Enel dorește să le arate investitorilor că este în grafic cu planul său strategic de a vinde active din diverse țări ale lumii, în acest caz din România, Argentina și Peru, pentru a-și reduce datoria uriașă. Scopul este ca până la sfârșitul anului această datorie să fie redusă la 51-52 de miliarde de euro de la 70 de miliarde la cât ajunsese la sfârșitul lunii septembrie 2022.

În acest context, grupul italian anunțase la începutul lunii februarie vânzarea în schimbul a 102 milioane de dolari, prin intermediul filialei sale din America Latină, Enel Americas, a acțiunilor pe care le deținea la două unități termoelectrice din Argentina.

Obiectul negocierii a 70% din acțiunile celor trei companii de distribuție a energiei electrice deținute de Enel România, a 100% din Enel Green Power România cu un portofoliu de energie “verde” cu capacitate instalată de peste jumătate de gigawatt (în principal, energie eoliană) plus licențe pentru noi proiecte cu o capacitate de 5 GW, împreună cu cele două companii de retail din țară cu aproximativ 3 milioane de clienți.

Dacă se va ajunge la un acord, atunci PPC va achiziționa 100% din filiala românească a grupului italian, o mișcare importantă pentru extinderea companiei grecești pe piața energetică din Balcani, obținând astfel o bază în economia cu cea mai rapidă creștere din regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *