25% din lucrările la hotelurile și blocurile verificate de ISC au fost oprite. Neregulile descoperite au fost detaliate de șeful ISC

Controlul tematic al inspectorilor în costrucții a vizat obiective – hoteluri, blocuri de apartamente, aparthoteluri – din stațiunea Năvodari, așa cum este stipulată prin lege, la nord de Mamaia.

Inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Paul Racoviță, a detaliat stadiul anchetei de amploare privind investițiile din Năvodari, dispusă de Corpul de Control al premierului, după o serie de nereguli apărute în spațiul public. Raportul este în curs de finalizare, iar șeful ISC nu exclude ca pe viitor să fie verificată și zona de sud a litoralului, unde spune că au început să se mute marii dezvoltatori.

Toate clădirile care au fost autorizate și se aflau în curs de execuție din zona Mamaia Nord au fost verificate de o echipă de specialiști din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții. S-a întâmplat la nici o lună după ce Garda Națională de Mediu anunța că 98% din șantierele de construcții de pe litoralul Mării Negre, verificate în cadrul unui controlul dispus de Comisariatul General, nu respectă legislația de mediu.

Mai mult, în aprilie 2021, la un incendiu care a afectat fațada unui imobil nou, pompierii constănțeni nu au putut interveni ca la carte pentru localizare și stingere, din cauza imobilelor construite haotic, înghesuite și a lipsei de spațiu. Reprezentanții ISU transmiteau că autospecialele nu au putut interveni frontal, ci au rămas în spatele construcției, pompierii fiind nevoiți să care echipamentele de stingere pe jos.

Șeful ISC a precizat că inspectorii au controlat 200 de obiective de construcție aflate în execuție, unde au fost găsite nereguli cât să fie date 300 de sancțiuni.

“Am cam terminat partea de calitate la ceea ce însemna execuție pe obiective cel puțin de la patru etaje în sus, neavând capabilitatea de a ne ocupa de absolut tot ce înseamnă. Au fost undeva la 200 de obiective în execuție verificate – hotel, bloc, aparthotel de la patru etaje în sus. Pe aproape 200 de obiective, numai în execuție s-au aplicat aproape 300 de sancțiuni. Nu înseamnă că toate sunt catastrofale, poate n-a avut diriginte, poate nu a întocmit documentele”, a precizat șeful ISC, organul tehnic specializat care exercită controlul de stat în domeniul construcțiilor.

Potrivit lui Paul Racoviță, activitatea de control în etapa de execuție a fost finalizată, dar cea care vizează evaluarea autorizațiilor de construire a rămas un pic în urmă, asta și din cauza “numărului total insuficient de arhitecți pe care instituția îi are”.

La sfârșitul anului trecut, inspectorul general atrăgea atenția asupra lipsei acute de personal, mai ales asupra deficitului de arhitecți, care erau 20, în toată țara. În plus, Paul Racoviță a declarat că personalul ISC nu poate asigura prezența pe toate șantierele țării.

“S-au verificat aproape 30 de obiecte, asta însemnând construcții efective. Suntem, la acestea 30, la peste 80 de acte de control, asta înseamnă certificat, una, două, trei autorizații, depinde câte au avut fiecare. Din cele 28 de obiecte, sunt aproape 30 de sancțiuni date pe emitere cu încălcarea prevederilor legale”, a detaliat Paul Racoviță.

Conform statisticilor Inspectoratului de Stat în Construcții, până în prezent, în urma controalelor din zona de nord a litoralului, au fost date 36 de sancțiuni contravenționale persoanelor responsabile cu emiterea autorizațiilor, într-un cuantum de 224.000 de lei.

În cazul a 11 obiective de investiții s-a constatat că 17 autorizații au fost emise cu încălcarea prevederilor legale.

Întrebat dacă, având în vedere că emiterea autorizațiilor este atributul autorităților locale, astea au fost emise fără ca beneficiarii să aibă toate documentele în regulă, Paul Racoviță a prezentat situații minore sau la limita acestor reglementări.

“Și aici este o mare discuție și putem încadra aceste neconformități pe emiterea autorizațiilor în trei zone mari: lipsește un aviz, nu este cererea completată, nu am avizul de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Mai sunt chestiuni la cât se poate de limită. Avem un caz pe care îl vom trata cu înțelegere: spune regulamentul 20 de metri front stradal al parcelei, eh, omul ăla are 19,80 și ceva, vorbim de undeva de 10 centimetri, da?”, a explicat Paul Racoviță.

Inspectorul general al ISC a vorbit și de “interpretări mai mult sau mai puțin corecte ale administrației publice” în emiterea autorizațiilor de construire, care vor fi incluse în raportul final, aflat în curs de elaborare.

Mai mult, conducerea ISC a înaintat Instituției Prefectului județului Constanța aproximativ 15 documentații pentru a fi atacate în instanța de contencios.

“Și aici este un pic de inechitate a legii, dacă vreți, pentru că titularul de autorizație – vorbim de lucruri normale, s-a dus, a cerut o autorizație și i s-a dat așa, chiar dacă nu i s-a cerut avizul, nu a respectat documentația de urbanism, până la urmă trebuie să luăm și prezumția de nevinovăție, de ce să răspundă un beneficiar de autorizațiile acestea?”, a afirmat Paul Racoviță.

Pe segmentul controlul calității în construcții, la Năvodari au fost dispuse la 55 de obiective de investiții măsura opririi lucrărilor, până la remediere.

“Este vorba de undeva la 25% din totalul controlat”, a precizat inspectorul șef al ISC cu privire la controlul din Năvodari, una dintre cele mai scumpe zone ale litoralului românesc.

Mai sunt și alte zone de interes, văd că se mută pe partea de sud marii dezvoltatori, pe la Neptun, pe la Olimp, tot așa, cu documentații, și probabil că vom ajunge să ne uităm și la aceste lucruri”, a precizat Paul Racoviță.

Raportul de activitate pe anul 2022, pus la dispoziție de șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, arată că din totalul de peste 69.500 de activități, inspectorii ISC au constatat peste 13.000 de deficiențe – cu diferite grade de gravitate -, au dispus peste 12.700 de măsuri și au aplicat peste 2.300 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare de peste 22 de milioane de lei.

Raportul arată că, în toată țara, lucrau 378 de inspectori cu atribuții de control la data de 31 decembrie 2022, astfel că media a fost de 178 de activități pentru fiecare dintre ei anul trecut.

Defalcat, la categoria activitate de control în execuție, au fost aproape 15.600 de controale anul trecut, în cazul cărora s-au constatat peste 7.300 de deficiențe și s-au dispus tot atâtea măsuri, aproape 2.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 19 milioane de lei.

Separat, la subcategoria controlul privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, au fost efectuate peste 2.100 de verificări, în urma cărora s-au constatat aproape 2.000 de deficiențe, s-au dispus peste 1.600 de măsuri și s-au aplicat 228 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de aproximativ 1,25 milioane de lei.

(Sursa: Gândul.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *