Amenințare cu bombă: Un important terminal de gaze norvegian a fost evacuat

Un apel telefonic de ameninţare a dus joi în estul Norvegiei la evacuarea temporară a unui important terminal de export de gaze, esenţial pentru aprovizionarea cu gaz a Regatului Unit, au anunţat autorităţile norvegiene, informează AFP.

Devenită principalul furnizor de gaz natural al Europei după reducerea livrărilor ruse în contextul războiului din Ucraina, această ţară scandinavă şi-a întărit vigilenţa în jurul instalaţiilor sale de petrol şi gaz, după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream, 2 în Marea Baltică vecină.

Joi dimineaţa, poliţia norvegiană a informat iniţial pe Twitter în legătură cu o “situaţie confuză” în jurul terminalului Nyhamna, care primeşte, tratează şi exportă gaze de la Ormen Lange, al doilea cel mai mare câmp gazifer offshore al acestei ţări, fără a preciza natura incidentului.

La scurt timp după aceasta, poliţia a trimis un alt tweet pentru a anunţa că situaţia a fost “clarificată”.

“O ameninţare a fost trimisă printr-un apel telefonic”, a declarat pentru AFP Odd Jorgen Nilssen, primarul comunei Aukra, unde este situat terminalul.

După ce a fost evacuat, personalul a putut reveni în situl exploatat de Shell în numele operatorului norvegian de gazoducte Gassco, iar “producţia a revenit la normal”, a precizat un purtător de cuvânt al Shell Norvegia, Jan Soppeland.

Autorul apelului era cunoscut pentru fapte similare, a anunţat apoi poliţia norvegiană într-un comunicat. “Nu sunt indicii că ameninţarea era una reală şi noi am revenit la o situaţie normală”, a adăugat poliţia.

Terminalul Nyhamna acoperă circa 20% dintre nevoile de gaz ale britanicilor datorită gazoductului Langeled, ce a fost construit pe fundul Mării Nordului şi are o lungime de 1200 de kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *