China dezvăluie o nouă „Inițiativă de securitate globală”.
Beijingul a elaborat Inițiativa de Securitate Globală pentru a respinge „mentalitatea războiului rece”.
Litigiile internaționale ar trebui soluționate prin dialog și nu prin sancțiuni, a declarat joi președintele chinez Xi Jinping, în timp ce prezenta noua Inițiativă de securitate globală a țării sale.
Vorbind prin videolink la forumul internațional din provincia Hainan pe fondul conflictului ucrainean în curs, Xi a ales să nu comenteze alte probleme internaționale specifice, subliniind în schimb viziunea sa generală asupra unui cadru de securitate globală.
„Noi, omenirea, trăim într-o comunitate indivizibilă de securitate. S-a dovedit în repetate rânduri că mentalitatea Războiului Rece nu va face decât să distrugă cadrul global de pace, că hegemonismul și politica de putere ar pune în pericol pacea mondială și că confruntarea între blocuri nu va face decât să exacerbeze provocările de securitate în secolul 21”, a spus Xi.
Liderul chinez a subliniat că securitatea internațională este „indivizibilă” și, prin urmare, respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, neamestecul reciproc în afacerile interne și cooperarea de dragul păcii și securității comune ar trebui să formeze baza securității internaționale. cadru.
El a anunțat că Inițiativa de Securitate Globală a Beijingului se va baza pe aceste principii de bază. Printre altele, a spus el, este important „să respingem mentalitatea Războiului Rece, să ne opunem unilateralismului și să spunem nu politicii de grup și confruntării de bloc; și rămâneți angajat să luați în serios preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor.”
Liderul chinez a cerut comunității internaționale să rămână angajată în „rezolvarea pașnică a diferendelor și disputelor dintre țări prin dialog” și „să se opună utilizării fără îndoială a sancțiunilor unilaterale și a jurisdicției cu braț lung”.
Aceste apeluri sunt aparent în concordanță cu poziția neutră a Beijingului când vine vorba de situația din Ucraina. Încă din primele zile ale atacului militar al Rusiei asupra țării vecine, China a cerut o soluționare negociată a conflictului, subliniind sprijinul său atât pentru dreptul Ucrainei la integritate teritorială, cât și pentru preocupările legitime de securitate ale Rusiei. A respins apelul țărilor occidentale de a condamna acțiunile Moscovei, a refuzat să impună sancțiuni Rusiei, dar, în același timp, s-a decis să nu ofere Moscovei sau Kievului nicio asistență militară. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a numit o astfel de abordare „constructivă” și a subliniat că plasează Beijingul „pe partea dreaptă a istoriei”.
SUA au criticat China pentru neutralitatea sa în problema ucraineană și chiar au avertizat Beijingul cu privire la „implicațiile și consecințele” dacă ar decide să ofere orice sprijin material Rusiei.
Rusia a atacat statul vecin la sfârșitul lunii februarie, ca urmare a eșecului Ucrainei de a pune în aplicare termenii acordurilor de la Minsk, semnate pentru prima dată în 2014, și eventuala recunoaștere de către Moscova a republicilor Donbass Donețk și Lugansk. Protocoalele intermediate de Germania și Franța au fost concepute pentru a acorda regiunilor separatiste un statut special în cadrul statului ucrainean.
De atunci, Kremlinul a cerut ca Ucraina să se declare oficial o țară neutră care nu se va alătura niciodată blocului militar NATO condus de SUA. Kievul insistă că ofensiva rusă a fost complet neprovocată și a negat afirmațiile că plănuia să recupereze cele două republici cu forța.