Ciucă, înainte de expirarea mandatului de premier, solicită reintroducerea reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Premierul Nicolae Ciucă, cu o săptămână înainte de rocada guvernamentală, a afirmat că războiul Rusiei în Ucraina a trezit îngrijorări reale la Bucureşti.

La conferinţa Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre şi a Balcanilor a declarat că s-a dus epoca armatelor mici, tehnologizate şi trebuie să se revină la armatele de masă, exact ca pe vremea celor două războaie mondiale.

“Industria de apărare devine industrie de război iar armatele de profesionişti revin la cele de masă”, a precizat astăzi Nicolae Ciucă: “Astfel, pe planşa de lucru, revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă, pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele”.

România, care avea o armată de peste 300.000 de militari înainte de 1990, a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2007 şi acum efectivele armatei sunt de 72.000 de militari activi, un număr mic raportat la populaţia României. Doar 55.000 sunt rezervişti.

În România, potrivit unor statistici din 2021, sunt peste 5,5 milioane de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18–49 ani, care ar putea fi chemaţi să urmeze serviciul militar obligatoriu.

De asemenea, oficialul român a menţionat şi incidentele aeriene care au avut loc în apropierea graniţelor României, apoi a acuzat Rusia că foloseşte pretextul războiului pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România.

“În afară de zonele interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, pentru operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea controlată ulterior a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare, sau o intervenţie similară şi periculoasă la adresa avionului polonez participant la o misiune FRONTEX într-un zbor agresiv periculos. La capitolul ameninţări, trebuie să reţinem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră, care nu vizează exclusiv Ucraina, acolo unde a anunţat exerciţii militare continue, de luni de zile, şi aşa cum spuneam chiar de ani”.

Premierul solicită de la NATO trupe militare suplimentare pentru întărirea flancului estic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *