Legalizarea cannabisului, pe agenda UE. Germania cere Bruxelles-ului să permită dezincriminarea producției și consumului
Comisia Europeană urmează să se pronunțe asupra unui plan al Germaniei de legalizare a producției și consumului de cannabis, decizie care va avea impact asupra întregii UE.
Guvernul german a anunțat încă din octombrie 2022 un plan de legalizare a cannabisului, nu doar prin dezincriminarea consumului, ci și prin reglementarea producției și comercializării. Planul contravine legislației UE existente, însă în cazul în care Comisia Europeană își va da acordul, fiecare stat membru va putea adopta decizii similare, fără să mai riște o procedură de infringement declanșată de la Bruxelles.
Legalizarea marijuanei a fost o promisiune electorală a două dintre partidele care fac parte din coaliția de guvernământ de la Berlin, Verzii și liberalii, iar proiectul a fost asumat apoi și de social-democrații cancelarului Olaf Scholz.
Ministrul Sănătății Karl Lauterbach afirma că planul este menit să pune capăt existenței pieței negre a cannabisului eliminând și un risc la adresa sănătății publice. Astfel, guvernul german ar urma să permită deținerea unei cantități de 20-30 de grame de către persoanele care au împlinit 18 ani. Cannabisul ar urma să fie produs în Germania, iar fiecare producător și distribuitor ar urma să primească o licență.
Tinerii între 18 și 21 de ani ar urma să aibă acces doar la cannabis cu un conținut mai redus de THC, substanța activă, întrucât aceasta poate afecta, în cazul consumului excesiv, dezvoltarea intelectuală a adolescenților. “Prin dezincriminarea cannabisului, vrem să asigurăm o protecție mai bună a copiilor și tinerilor, precum și o protecție a sănătății publice”, spunea Lauterbach, citat de Euractiv.
Numai că planul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene, întrucât pune în discuție normele UE privind piața unică și combaterea consumului de droguri. Până acum, țările europene s-au dovedit foarte conservatoare în ce privește consumului de cannabis, în multe dintre ele fiind interzisă și utilizarea sa în scopuri medicinale.
Însă acum Germania forțează Comisia Europeană să se pronunțe explicit în această chestiune. Lauterbach a precizat deja că fără acordul CE planul guvernului său nu poate fi aplicat. Marea necunoscută este dacă oficialii de la Bruxelles vor decide să sprijine o schimbare de politică fără precedent în UE.
Politico notează că UE trebuie să ia o decizie într-un context internațional care tinde către liberalizare, manifestat prin legalizarea în scop medicinal și recreativ în mai multe țări, printre care Canada, Mexic, Africa de Sud, Thailanda precum și în din ce în ce mai multe state din SUA.
În Europa, doar câteva state, printre care Olanda și Portugalia au dezincriminat consumul recreațional de cannabis, iar Malta și Luxemburg se pregătesc și ele să facă acest pas. Deși Olanda este cunoscută pentru așa-numite coffee shops de unde poate fi cumpărată marijuana în mod legal, producția și distribuția este încă interzisă legal, iar acest lucru a generat o piață neagră înfloritoare.
Noutatea este că Germania vrea să legalizeze întregul lanț, de la producție, distribuție până la vânzare și consum. Guvernul de la Berlin urmează să trimită la Bruxelles o notificare oficială prin care să ceară acordul Comisiei. Aceasta va fi nevoită să dea un răspuns în care să precizeze ce poate fi legalizat și reglementat și care vor fi regulile de impozitare. Răspunsul trebuie să țină seama de mai mulți factori: menținerea integrității pieței unice, protejarea statului de drept și a intereselor țărilor vecine și menținerea unei politici UE de combatere a traficului și consumului de droguri.
Chiar Acordul Schengen din 1985 obligă semnatarii “să prevină exportul ilicit de narcotice de orice fel, inclusiv produse de cannabis, precum și vânzarea, procurarea și distribuția acestor droguri”. Există posibilitatea unei ciocniri între pozițiile liberali și cele prohibiționiste nu doar la Bruxelles, ci și în țările vecine Germaniei, toate fiind în spațiul Schengen.
Ministrul german al Sănătății susține că, la adulți, consumul de cannabis este “de obicei, neproblematic” câtă vreme este vorba de consum ocazional, riscurile fiind generate mai degrabă de piața nereglementată prin care este vândută marijuana de proastă calitate, inclusiv minorilor. Oricum, autoritățile germane fac o evaluare asupra impactului consumului în țările în care acesta este legal.
Pe de altă parte, există indicii că marijuana în sine ar fi un risc pentru sănătatea publică, Raportul european privind drogurile din 2020 menționând că această substanță este cauza a 45% dintre tratamentele pentru consum în UE, adică 43.000 de persoane. De asemenea, 21.000.000 de europeni au consumat cannabis în 2021. De asemenea, datele din statele americane indică faptul că legalizarea a dus la creșterea consumului, iar adulții au avut tendința să consume cannabis cu efect mai puternic.
În cazul în care CE va aproba planul Berlinului, legalizarea din Germania ar putea fi urmată de decizii similare ale altor state europen, cu efect de domino în întreaga Uniune. De exemplu, Liga Verde din Finlanda a anunțat că urmărește subiectul pentru a elabora propriile politici privind legalizarea în această țară nordică. Chiar și în eventualitatea în care CE a respinge planul Germaniei, se deschide calea pentru lansarea unei dezbateri privind consumul de cannabis la nivel european și posibilitatea unor schimbări în acest domeniu.