Coaliţia a stabilit un mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, pe o perioadă de 3 luni
Liderii coaliţiei au decis instituirea, timp de trei luni, a unui mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor.
Compensarea parţială ar urma să se aplice pentru lunile iulie, august şi septembrie, urmând ca ordonanţa de urgenţă să fie adoptată până la finalul acestei luni. De altfel, mâine este o şedinţă de Guvern. Potrivit unor surse guvernamentale, sunt asigurări că nu vor mai avea loc creşteri ale preţurilor la pompă până la aplicarea compensării.
Scăderea TVA nu e văzută ca o soluţie, unele estimări fiind că în trei săptămâni măsura devenind ineficientă. Premierul Nicolae Ciucă a participat, miercuri, la şedinţa coaliţiei, o întâlnire informală cu liderul PSD Marcel Ciolacu, după ce în cursul dimineţii a avut o întâlnire, la sediul Guvernului, cu miniştrii Energiei şi Finanţelor, pentru găsirea de soluţii privind preţurile majorate la carburanţi.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a confirmat că în cursul dimineaţii de miercuri a avut o întâlnire, la Palatul Victoria, cu miniştri şi secretari de stat de la Ministerul Energiei şi Ministerul Finantelor, alături de conducerea ANAF şi a Consiliului Concurenţei, precum şi Secretarul General al Guvernului.
Potrivit lui Dan Cărbunaru, tema a fost legată de soluţii pentru gestionarea situaţiei preţurilor la carburanţi. El a adăugat că aceste soluţii urmează să fie stabilite şi comunicate până joi.
PSD a transmis, miercuri, soluţiile pentru reducerea preţurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preţ maximal sau limitarea adaosului pe lanţul comercial, arată un comunicat de presă al formaţiunii. Social-democraţii au afirmat că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.
În schimb, liberalii au susţinut că sunt o serie de măsuri fiscale prin care poate fi atenuată creşterea preţului la carburanţi, iar Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă.