Creşte capacitatea de producţie a cipurilor în Europa. Intel anunţă o investiţie masivă într-o ţară din fostul bloc comunist

Producătorul de microcipuri Intel a anunţat vineri o nouă investiţie în Polonia, în valoare de 4,6 miliarde de euro, pentru a-şi spori capacitatea de asamblare şi testare a cipurilor în Europa.

Compania americană a selectat un amplasament în apropiere de Wrocław, în sud-vestul Poloniei, pentru noile fabrici care ar urma să înceapă producţia în 2027, a declarat directorul general Pat Gelsinger. Firma a anunţat anul trecut că Polonia se numără printre ţările care vor beneficia de planul de investiţii de 33 de miliarde de euro al companiei în întregul bloc comunitar, alături de Germania, Irlanda, Italia, Spania şi Franţa.

Fabrica din Wrocław, care va crea aproximativ 2.000 de locuri de muncă, va colabora îndeaproape cu unitatea de producţie de microcipuri de ultimă generaţie a Intel din Magdeburg, Germania, în valoare de 17 miliarde de euro, care, de asemenea, este programată să intre în funcţiune în 2027. Irlanda este, de asemenea, un important centru de producţie pentru Intel în Europa, informează POLITICO.

Intel nu a dezvăluit cât de mult sprijin financiar contribuie autorităţile guvernamentale poloneze la acest proiect. Comisia Europeană nu şi-a dat încă acordul pentru acordarea unor fonduri pentru acest proiect.

În Germania, Intel se află încă în discuţii cu guvernul german cu privire la nivelul sprijinului sub formă de ajutor de stat. Iniţial, Intel dorea un ajutor de stat de 6,8 miliarde de euro, dar Bloomberg a raportat săptămâna aceasta că sprijinul ar putea ajunge până la 10 miliarde de euro.

Investiţia anunţată vineri reprezintă o victorie politică pentru oficialii europeni, care încearcă să aducă cota de piaţă a blocului în lanţul valoric global al semiconductorilor la 20% până în 2030, faţă de 9% în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *