Criza politică din Europa se adâncește! După Boris Johnson vine rândul premierului italian Mario Draghi să-și dea demisia

Premierul italian Mario Draghi a decis să demisioneze la câteva ore după ce Mişcarea Cinci Stele (M5S) nu a participat la votul de încredere din Senat pentru un decret-lege, relatează BBC.

Draghi estimează că pactul de încredere care a susţinut guvernul său a dispărut.

“Îmi voi preda demisia preşedintelui republicii în această seară”, a declarat premierul italian.

Draghi a câştigat încrederea în Senat, dar M5S a boicotat votul aruncând coaliţia în criză.

Premierul italian a precizat mereu că nu va continua în funcţie fără susţinerea M5S.

El ar fi trebuit să se întâlnească cu preşedintele Sergio Mattarella pentru a decide următorii paşi, dar a ales să demisioneze în lipsa susţinerii M5S.

Mattarella ar putea accepta sau respinge demisia lui Draghi. Preşedintele ar putea, de asemenea, să-i ceară lui Draghi să meargă în faţa Parlamentului în zilele următoare pentru a solicita un vot de încredere asupra cabinetului său.

Mandatul Parlamentului italian expiră în primăvara anului 2023. Dacă Mattarella nu poate găsi o soluţie pentru ca guvernul lui Draghi să poată continua, acesta ar putea dizolva legislativul şi să convoace alegeri anticipate, care ar putea avea loc la sfârşitul lunii septembrie.

Mattarella a apelat la fostul şef al Băncii Centrale Europene, cunoscut ca “Super Mario”, pentru a salva cu “orice preţ” moneda euro, pentru a scoate Italia din pandemia de de COVID-19 şi pentru a pune bazele redresării.

M5S se alăturaseră unei largi coaliţii de unitate naţională, care includea partide de dreapta şi de stânga. Însă membrii M5S, care au pierdut un sprijin semnificativ în ultimii ani, s-au plâns că interesele lor au fost ignorate.

Giuseppe Conte, fost prim-ministru şi actualul lider al M5S, a anunţat miercuri seară că senatorii partidului său vor ieşi din sală la votul de încredere solicitat de guvern.

Decretul-lege în cauză conţine un pachet de măsuri de circa 10 miliarde de euro pentru ajutorarea familiilor şi firmelor în faţa inflaţiei, dar şi o măsură pentru facilitarea construirii unui incinerator de deşeuri la Roma. Ori lupta contra unor astfel de incineratoare reprezintă un element esenţial al politicii M5S.

La votul de săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, M5S a votat pentru încrederea în guvern, dar s-a abţinut ulterior la votul concret asupra decretului-lege.

Draghi a este văzut ca o figură esenţială în Europa în contextul războiului purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei şi demisiei premierului britanic Boris Johnson.

Unele voci spun că un colaps al Guvernului lui Draghi ar putea duce la “destabilizarea Europei”.

“I-aţi face o favoare lui (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a afirmat senatorul Antonio Saccone, referindu-se la M5S.

Draghi a guvernat practic cu sprijinul tuturor principalelor partide din Italia, cu excepţia formaţiunii de extremă dreapta Fraţii Italiei (“Brothers of Italy”), care cere ca Mattarella să le dea italienilor cuvântul la urne. Apelul acestei formaţiuni survine într-un context de creştere în sondaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *