Cuba a rămas complet în întuneric după ce a fost lovită puternic de uraganul Ian. Imagini din satelit arată insula complet în beznă

Sistemul electric al Cubei se confruntă cu un colaps total, au declarat oficialii, după ce una dintre principalele centrale electrice nu a putut fi repusă în funcţiune.

Două persoane au fost ucise şi mai multe clădiri au fost avariate în întreaga ţară. Una dintre victime este o femeie de 43 de ani care a murit după ce pereţii casei s-au prăbuşit peste ea. Cealaltă victimă este un fermier care a fost electrocutat în timp ce încerca să închidă o turbină eoliană folosită pentru irigare, a raportat New York Times.

Uraganul Ian s-a abătut asupra Cubei într-o perioadă marcată de o profundă criză economică. Pene de electricitate care durează mai multe ore au devenit un eveniment cotidian în cea mai mare parte a Cubei – chiar şi înainte de sosirea uraganului -, iar penuriile de alimente, medicamente şi carburant vor complica probabil şi mai mult eforturile de reconstrucţie a ţării după trecerea uraganului.

Șeful autorităţii cubaneze pentru energie electrică a anunţat că a avut loc o pană de curent la nivelul întregii insule deoarece sistemul electric național s-a defectat, iar 11 milioane de persoane au rămas în întuneric. Un jurnalist de la o agenţie de presă de stat a transmis că 100% din circuitele electrice din ţară au fost întrerupte şi că “centrala termoelectrică Antonio Guiteras… nu a putut fi sincronizată”.

Uraganul Ian a atins marţi uscatul în vestul Cubei, cauzând evacuări ale populaţiei, privând de electricitate sute de mii de persoane şi inundând mai multe sate de pescari pe măsură ce se îndreaptă spre nord către statul american Florida.

Ian, un uragan de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson (ce include cinci trepte), se afla marţi la 8 kilometri sud de oraşul Pinar Del Rio, generând vânturi susţinute ce ating viteze de 200 de km/h, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (NHC).

Administraţia Biden a declarat luni stare de urgenţă de sănătate publică în statul Florida, anticipând sosirea acestui uragan şi anunţând că va colabora cu oficialii locali pentru a oferi sprijin rezidenţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *