Cutremur politic în SUA: Kevin McCarthy, demis de la șefia Camerei Reprezentanților

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat marţi pentru demiterea preşedintelui său, Kevin McCarthy, în timp ce luptele interne dintre colegii săi republicani au aruncat Congresul într-un nou haos, la doar câteva zile după ce a evitat la limită o intrare în incapacitate de plată a guvernului democrat, relatează Reuters.

Votul de demitere a lui Kevin McCarthy, cu scorul de 216 la 210, a marcat prima dată în istorie când Camera şi-a demis liderul, sub impulsul unui grup relativ mic de republicani de extremă dreapta, cărora li s-au raliat rivalii politici democraţi.

Deocamdată, nu apare niciun succesor clar al lui McCarthy.

Rebeliunea republicană a fost condusă de reprezentantul Matt Gaetz, un republican de extremă dreapta din Florida, care l-a acuzat pe liderul Kevin McCarthy că nu a făcut suficient pentru a reduce cheltuielile federale.

Votul de marţi a fost cel mai recent moment de încleştare într-un an în care Camera controlată de republicani a adus Washingtonul în pragul intrării în incapacitate de plată şi în pragul unei închideri parţiale a guvernului.

Partidul Republican al lui McCarthy controlează camera cu o majoritate restrânsă de 221 de mandate faţă de cele 212 ale democraţilor, ceea ce înseamnă că îşi poate permite să piardă cel mult cinci voturi, dacă democraţii se unesc în opoziţie. Acest lucru s-a întâmplat marţi, când opt republicani au votat alături de 208 democraţi pentru a-l demite pe McCarthy din funcţie.

În cadrul dezbaterii din Cameră, Gaetz şi câţiva aliaţi l-au criticat pe McCarthy pentru că s-a bazat pe voturile democraţilor pentru a trece o finanţare temporară care a împiedicat închiderea parţială a guvernului federal. “Avem nevoie de un speaker care să lupte pentru ceva – orice – în afară de a rămâne în funcţia de speaker”, a declarat reprezentantul republican Bob Good.

Susţinătorii lui McCarthy, inclusiv unii dintre cei mai vocali conservatori din Cameră, au spus că acesta a reuşit să limiteze cheltuielile şi să avanseze alte priorităţi conservatoare, chiar dacă democraţii controlează Casa Albă şi Senatul. Aceştia au avertizat că avantajele lor vor fi în pericol, dacă îşi vor înlătura liderul. “Gândiţi-vă mult şi bine înainte de a ne arunca în haos, pentru că spre asta ne îndreptăm”, a declarat reprezentantul republican Tom Cole.

Democraţii au spus că nu îi vor ajuta pe republicani să îşi rezolve propriile probleme. În general, ei îl consideră pe McCarthy ca fiind nedemn de încredere după ce a încălcat un acord privind cheltuielile pe care îl încheiase cu preşedintele democrat Joe Biden şi sunt furioşi din cauza deciziei sale de a da undă verde unei anchete de destituire a preşedintelui. “Lăsaţi-i să se complacă în cocina lor de incompetenţă”, a declarat reporterilor înainte de vot reprezentanta Pramila Jayapal.

Matt Gaetz a fost unul dintre cei peste o duzină de republicani care au votat în repetate rânduri împotriva candidaturii lui McCarthy pentru funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, în ianuarie. McCarthy a obţinut în cele din urmă funcţia după 15 runde de vot. Pentru a câştiga postul, McCarthy a fost de acord cu reguli care au facilitat contestarea conducerii sale.

Susţinătorii lui McCarthy au declarat că Gaetz a fost motivat de dorinţa de publicitate, de şansa de a obţine o funcţie mai înaltă şi de resentimentele legate de o anchetă etică în curs de desfăşurare privind o posibilă conduită sexuală nepotrivită şi consum ilegal de droguri. Reprezentantul Garret Graves l-a acuzat că a capitalizat efortul său de a-l înlătura pe McCarthy. “Este dezgustător”, a spus el.

Gaetz a negat că ar fi comis vreo infracţiune şi a declarat că nu este motivat de o antipatie faţă de McCarthy. “Aceasta nu este o critică a individului – este o critică a postului. Treaba nu a fost făcută”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *