Danemarca reîncepe să fabrice muniție la o fabrică înființată în 1676 și închisă în 1968

Ministerul danez al Apărării va reporni producția de muniție după o pauză de 55 de ani pentru a-și asigura necesarul intern, în condițiile în care războiul din Ucraina creează o cerere crescută de materiale militare în întreaga Europă, transmite reuters.

Ministerul a anunțat sâmbătă, într-un comunicat, că a încheiat un acord pentru a cumpăra o fabrică de armament dezafectată din nord-vestul țării, care a fost folosită ca unic furnizor de muniție al Danemarcei de la înființarea acesteia în 1676 până în 1968.

Ministerul a precizat că a fost de acord să plătească 19,6 milioane de coroane daneze (2,8 milioane de dolari) pentru a răscumpăra fabrica din Elling, în Jutlanda de Nord, pe care a vândut-o pentru 18 milioane de coroane în 2008, a transmis agenția de știri Ritzau, citând informații de la ministrul apărării, Troels Lund Poulsen.

“Producția de muniție în Europa este supusă unei presiuni serioase, iar noi ar trebui să încercăm să găsim soluții și în Danemarca pentru a contribui acolo unde putem, pe baza nevoilor daneze”, a declarat Lund Poulsen într-un comunicat.

“Va dura ceva timp până când vom fi gata cu producția, dar, prin urmare, este de asemenea bine că acum începem să acționăm”, a adăugat Lund Poulsen.

Comunicatul nu a oferit detalii despre tipul de muniție pe care urmează să îl producă fabrica, care este cumpărată de la un consorțiu numit Krudten Erhvervspark.

Fabrica a fost deținută anterior de o companie privată spaniolă și a fost folosită până în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *