Dezmăț bugetar. Sute de posturi noi înființate la început de 2023

Ministerele din Guvern continuă politica de suplimentare a posturilor, la doar o lună și jumătate de când a fost ridicată interdicția de organizare de concursuri pentru angajări la stat, dintr-un foc fiind create peste 400 de locuri.

Executivul Ciucă a aprobat o Hotărâre de Guvern de modificare a organigramelor de la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (condus de Gabriela Firea), dar și de la Sport. Potrivit notei de fundamentare, modificarea preconizată vizează creșterea numărului de posturi pentru instituțiile subordonate Ministerului Sportului cu 202 posturi, de la 2.207 posturi la 2.409, și o mărire cu 237 de posturi la Direcţiile judeţene pentru familie şi tineret (aflate în subordinea Ministerului Familiei), respectiv de la 686 la 923.

La Ministerul Sportului este și o situație inedită. Deși în nota de fundamentare e precizat faptul că sunt vacante 202 posturi, instituția a cerut un număr similar suplimentar.

De la începutul anului au fost mai multe instituții care au solicitat și cărora li s-a aprobat mărirea organigramelor. Tonul a fost dat de Ministerul Energiei, care a primit 60 de posturi, de la 332 la 392, din cadrul Direcţiei Generale Ajutor de Stat şi Fonduri Europene şi al structurilor cu atribuţii în domeniul serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat şi în domeniul proiectelor în domeniul gazelor naturale.

O noutate ar fi că Ministerul Energiei ar urma să aibă și personal diplomatic, numirea urmând a fi făcută de această instituție, dar cu aviz dat de Ministerul Afacerilor Externe. „Din numărul maxim de posturi, 2 posturi sunt destinate pentru rețeaua de reprezentare externă, 1 post la Ambasada României în Statele Unite ale Americii – Washington D.C. și 1 post la Ambasada României în Republica Franceză – Paris pentru gestionarea relației cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, este o prevedere expresă privind două dintre posturi.

Schimbări substanțiale au fost și la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene MIPE, condus de Marcel Boloş (PNL). Ministerul a preluat mai multe direcţii din cadrul Ministerului Dezvoltării. Mai precis, structura şi personalul încadrat la Direcţia Generală Programe Europene Capacitate Administrativă şi la Direcţia Generală Program Operaţional Regional. Numărul posturilor aferente acestor programe, când se aflau la Ministerul Dezvoltării, era de 205. Așadar, acestea ar fi trebuit să fie și la cealaltă instituție după transfer. Însă, în urma reorganizării, MIPE a plusat și a mărit numărul de posturi de la 1.943 la 2.343 de posturi. Prin urmare, e vorba de un plus de 400 de posturi, din care 195 noi.

De altfel, 2023 e o continuare a atitudinii din 2022. Inclusiv în ultimele zile din anul trecut, instituțiile centrale au anunțat cum se lărgesc organigramele. Pe 28 decembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, declara că vor fi înființate 1.200 de noi posturi de consilieri școlari, pentru a fi mărit numărul acestora cu 50%.

O zi mai târziu, era adoptată o Hotârâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Digitalizarea României în care numărul posturilor era mărit de la 216 la 285 de posturi. Practic, apăreau 69 de noi posturi, fiind nevoie de mână de lucru nouă pentru „eficientizarea activității pentru Digitalizarea României”. Și la nivel de conducere de instituții umblau guvernanții, fiind crescut numărul secretarilor de stat de la Cultură de la trei la patru.

Guvernul Ciucă a ajuns să aibă un record propriu de bugetari în instituții publice exact într-o perioadă în care fusese decisă înghețarea angajărilor la stat, adică în noiembrie 2022. Datele publice prezentate de Ministerul de Finanțe privind numărul de posturi ocupate la stat arată că în luna noiembrie 2022, perioadă pentru care a fost făcută ultima statistică, a ajuns la 1.280.003 persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *