În centrul Bucureștiului, primarul Robert Negoiță a amenajat un parc și terenuri de sport pe terenul altcuiva și fără autorizație de construire. Ministerul Dezvoltării cere demolarea

Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, a amenajat în ultimele luni pe bd. Unirii, în zona Esplanada, un parc și terenuri de tenis pe câteva mii de metri pătrați de teren. Terenul este însă în administrarea Ministerului Dezvoltării, potrivit informațiilor transmise de Primăria Capitalei. Reprezentanții Ministerului spun că nu și-au dat acordul pentru aceste lucrări și cer aducerea terenului la forma inițială.

Primarul Robert Negoiță a anunțat pe 27 iunie, pe pagina de Facebook, că a amenajat zona respectivă și în video spunea ironic că arborii au fost plantați ilegal.

“Suntem la așa zisa zonă Esplanada, o zonă uitată de lume, părăsită, care este adevărat, nu a fost niciodată în administrarea Primăriei Sector 3, fiindcă nu ar fi rămas așa. Asta e zona administrată, administrată – să zicem așa- de Primăria generală, care în ultimii 33 de ani nu a făcut nimeni nimic aici, era groapa de gunoi a Bucureștiului, în centrul Capitalei și din nefericire în Sectorul 3. Începe să prindă contur, începe să arate bine, aseară am fost aici să joc tenis și abia am găsit loc deși am venit undeva la 18.30, era plin, e permanent plin. Avem nevoie de cât mai multe baze sportive și așa reușim să păstrăm și curățenie și ordine aici. Avem zone pietonale, parcare, copaci ilegali – toți sunt ilegali – shhh, să nu afle cumva cum umblă ilegal pe aici copacii, în loc să fie munți de gunoaie, au apărut copacii ăștia, ce să le fac, umblă pe aici, nu mă înțeleg cu ei”, a explicat primarul Robert Negoiță într-un video postat pe pagina de Facebook pe 27 iunie.

Legea permite administrației locale sau centrale să facă investiții doar pe terenuri pe care le are în administrare sau dacă există un protocol de colaborare între diverse instituții. Dacă nu se respectă această regulă, Curtea de conturi constată un prejudiciu și se fac de obicei demersurile pentru recuperarea banilor publici.

Ministerul Dezvoltării cere aducerea terenului la starea inițială. “MDLPA, în calitate de administrator asupra imobilului situat pe Bd. Unirii (zona delimitată de Bulevardul Unirii, Bulevardul Mircea Vodă, str. Nerva Traian si Pasajul Mărășești, sector 3, municipiul București), identificat prin CF. nr. 241655, Sector 3, nu a avut cunoștință și nu a aprobat demersurile de realizare a lucrărilor de construcție/amenajare derulate de către reprezentanții Primăriei Sectorului 3”.

Reprezentanții Ministerului mai spun că mobilizarea de șantier și lucrările de amenajare/construcție realizate începând cu luna aprilie 2023 sunt neautorizate.

“În acest context, reprezentanții instituției noastre au derulat toate procedurile legale de sesizare a instituțiilor competente (Inspectoratul de Stat în Construcții și Direcția Generală de Poliție Locală Sector 3) în vederea constatării, sistării lucrărilor aflate în curs de execuție, aducerii terenului la starea inițială și aplicării sancțiunilor contravenționale impuse, conform legislației in vigoare”.

În plus, în această zonă, Ministerul Dezvoltării a anunțat că va face Cartierul pentru justiție, un district de birouri uriaș, unde să mute toate instanțele din București, Planul Urbanistic Zonal pentru această investiție fiind aprobat rececent chiar de Primăria Sector 3 și Consiliul Local Sector 3. Cartierul pentru Justiție va fi amenajat însă pe jumătate din teren, în partea dinspre Biblioteca Națională, iar pentru cealaltă jumătate, unde Primăria Sectorului 3 a amenajat spațiul verde și terenurile de sport, nefiind anunțate proiecte, deci ar putea fi făcut un parc, însă legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *