Italia caută mii de ciobani pentru a salva tradiţiile. Ministrul italian al agriculturii a cerut UE să “apere agricultura ca activ strategic”

Într-o nouă încercare de a rezolva problemele de recrutare din mediul rural, grupul comercial agricol italian Coldiretti a căutat la 10.000 de kilometri depărtare, în Kârgâzstan, pentru a recruta ciobani specializaţi în fabricarea brânzeturilor din lapte de capră şi de oaie, precum şi creşterea cailor.

Fermierii italieni au apelat la omologii lor din fosta republică sovietică Kârgâzstan pentru a lupta împotriva pierderii tradiţiei agricole pe insula Sardinia.

Într-o nouă încercare de a rezolva problemele de recrutare din mediul rural, grupul comercial agricol italian Coldiretti a căutat la 10.000 de kilometri depărtare, în Kârgâzstan, pentru a recruta ciobani specializaţi în fabricarea brânzeturilor din lapte de capră şi de oaie, precum şi creşterea cailor.

Coldiretti a declarat luni că a semnat un acord cu Ministerul Muncii din Biškek pentru a permite ciobanilor locali şi familiilor acestora să lucreze în baza unor contracte speciale de muncă în zonele abandonate din Sardinia.

Acordul dintre Coldiretti şi guvernul din Kârgâzstan marchează primul proiect pilot de acest tip şi a fost încheiat în contextul în care ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, a cerut UE să “apere [agricultura] ca activ strategic”.

Sardinia este cunoscută pentru producţia sa de carne şi lactate, precum şi pentru staţiunile balneare, însă economia sa a fost afectată de plecarea lucrătorilor. Generaţiile tinere s-au mutat pe continent în căutare de locuri de muncă.

În anii 1960, agricultura reprezenta aproximativ 7-8% din produsul intern brut al Italiei, dar, pe măsură ce tinerii italieni au început să evite locurile de muncă în agricultură, companiile şi administraţiile locale au apelat la lucrători străini. În prezent, agricultura reprezintă aproximativ 2 % din PIB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *