Jaf spectaculos în Elveția: Hoții au urcat la peste 2.000 de metri și au parcurs cel mai lung traseu de alpinism din țară

Nici măcar unul dintre cele mai protejate trasee de alpinism din Elveția nu este ferit de hoți. Aceștia au urcat la o altitudine de 2.350 de metri și au traversat cheile pe cabluri din oțel doar ca să spargă o cutie de donații care conținea o sumă derizorie.

Cutia aparține unui club local de alpinism care se ocupă de întreținerea celui mai lung traseu de alpinism protejat din Elveția, prin trecătoarea Gemmi, deasupra satului Leukerbad. Cutia de donații este accesibilă însă doar celor mai experimentați cățărători, relatează BBC.

Traseul, denumit Via Ferrata, este de nivel 5, cel mai dificil, și include o urcare serioasă, precum și scări ascendente montate în peretele versantului și traversarea unor chei pe cabluri din oțel.

Cei care au descoperit furtul cred că hoții au planificat cu atenție operațiunea. Cutia de donații era spartă și goală. Hoții nu sunt doar niște cățărători buni, dar aveau și tot echipamentul necesar și au folosit scule și forța brută pentru a sparge cutia.

“Ce fel de oameni sunt aceștia? Clubul de alpinism întreține Via Ferrata fără salariu, nu cerem nimic, iar acum cineva a furat banii donați pentru întreținere”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a asociației.

Membrii clubului nu știu sigur ce sumă a dispărut: un ghid montan a apreciat pentru BBC că ar fi vorba de 400-500 de franci elvețieni (420-520 de euro).

Alpiniștii încă mai speră că autorii jafului vor avea o mustrare de conștiință și vor returna banii. Deocamdată, ei au consolarea că un binefăcător local le-a trimis 500 de franci pentru a acoperi paguba suferită.

În Elveția, cetățenii sunt mândri de munca voluntară pe care o fac pentru întreținerea traseelor montane. O mare parte a populației obișnuiește să răsplătească acest efort prin donații.

Ponderea consistentă a numerarului în Elveția a atras, însă, și interesul infractorilor care vizează de regulă bancomatele slab protejate. Milioane de franci elvețieni au fost furate din ATM-uri în ultimii trei ani, iar poliția a avertizat că bancomatele slab monitorizate și alimentate periodic au devenit un magnet pentru hoții din întreaga Europă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *