Lovitură de teatru în dosarul “fabricii de bani” de la fabrica de contoare AEM Timișoara. Acuzații fără precedent la adresa DIICOT

DIICOT Timișoara a scăpat de mega-dosarul devalizării fabricii AEM după ce a constatat că faptele de competența DIICOT s-au prescris. Pentru delapidare și înșelăciune, cercetările au fost disjunse. Acționarii AEM aduc acuzații grave DIICOT.

Într-un drept la replică, acționarii fabricii de contoare AEM Timișoara, una dintre puținele fabrici din România comunistă care au rezistat privatizării, reclamă că “se doreste preluarea/falimentul societății de diferite grupuri de interese mafiote care profită de faptul că Parchetul DIICOT Timișoara a gestionat ‹neglijent› și culpabil dosarul legat de fraudele a cărei victimă este AEM SA”.

În același drept la replică, care semnala faptul că producția a fost sistată în cursul lunii august, acționariatul AEM arăta că “a fost extrem de contrariat de comportamentul partizan și subiectiv al Parchetului DIICOT Timișoara, care în loc să-si îndeplinească obligațiile prin procurorii de caz pentru trimiterea în instanță cât mai urgent a dosarului și să asigure recuperarea prjudiciului cauzat societății noastre, tergiverseaza procedurile, aratând ca dorește să se îndeplinească termenul de prescriptie în favoarea infractorilor”.

“Parchetul întârzie în mod premeditat procedurile, afectând reputația și funcționarea companiei, și aducând prejudicii suplimentare. Într-un dosar de fraudă, în care executivul din perioada 2011 – 2017, în complicitate directă cu renumitul auditor PWC și ai cărui reprezentanți au calitate de inculpați în dosar, au falsificat împreună actele contabile și au prejudiciat AEM SA cu peste 200 milioane RON echivalent a 50 milioane de euro, reprezentanții DIICOT Timișoara au facut tot ce a putut pentru a tergiversa dosarul și a lăsa infractorii să scape (procurorii de caz au fost schimbați o dată la șase luni)”, au mai transmis reprezentanții AEM.

Patronii companiei mai reclamă faptul că “este inadmisibil ca reprezentanții statului, plătiți din bani publici, procurorii DIICOT TIMIȘOARA, să lase dosarul în nelucrare 2 ani”.

“Mai mult, deși s-a dispus efectuarea unei expertize contabile în dosarul AEM, DIICOT Timișoara cu intenție și determinat, NU a numit expertul contabil care să efectueze expertiza contabilă. De mai mult de un an de zile DIICOT “uită”, în fapt refuza nejustificat, să numească expertul contabil, dând astfel o șansă infractorilor să scape nepedepsiți datorită prescripției răspunderii penale”, au mai arătat reprezentanții AEM.

Într-un răspuns, DIICOT arată că legea care reglementează statutul magistraților le interzice procurorilor și judecătorilor să exprime public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfășurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul”. “În consecință, DIICOT nu poate emite un punct de vedere vizând cauza penală la care faceți referire”, a mai transmis DIICOT.

În privința stadiului cercetărilor, DIICOT a transmis că în 20 aprilie 2023 a fost dispusă clasarea pentru grup infracțional organizat, fals, uz de fals, prezentarea acționarilor cu rea-credință a unei situații financiare inexacte sau cu date inexacte și încasarea și încasarea sau plăți de dividende sub orice formă din profituri fictive.

Prin aceeași ordonanță, cercetările au fost disjunse în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și delapidare cu consecințe deosebit de grave. Cu alte cuvinte, DIICOT a constatat că infracțiunile care sunt de competența sa s-au prescris, iar pentru celelalte infracțiuni trebuie să facă cercetări Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș. AEM a contestat ordonanța DIICOT, iar următorul termen din proces este programat în 30 octombrie, la Tribunalul Timiș.

Ancheta în acest caz a început în anul 2017, când acţionarii companiei au comandat un inventar cu ocazia căruia s-a descoperit că fabrica AEM Timișoara, condusă de soții Olimpia și Ion Moica, are pe stoc 800.000 de contoare care nu există în realitate, compania având o capacitate de depozitare de doar 300.000 de contoare.

Pornind de la acest inventar, acţionarii companiei aveau să constate că ani la rând managementul companiei a umflat artificial cifra de afaceri şi profitul companiei pentru ca directorul general, Olimpia Moica, şi soţul acesteia, aflat şi el pe o funcţie de conducere, să încaseze un bonus de performanţă de peste un milion de euro anual.

Ancheta internă, în urma căreia a fost sesizat şi DIICOT-ul, avea să mai scoată la iveală că managementul companiei le acorda angajaţilor importante sume de bani sub formă de prime. Potrivit reprezentanţilor companiei, doar o parte din bani, aproximativ 20 la sută, ajungeau la angajaţi, diferenţa intrând în buzunarul managerilor. Prejudiciul estimat în acest caz este de peste 50 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *