Mii de persoane se oferă să adopte fetiţa care s-a născut sub dărâmături în Siria

Mii de persoane s-au oferit să adopte fetiţa care s-a născut sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite în nord-vestul Siriei, în urma cutremurului de luni, scrie BBC.

Când a fost salvată, bebeluşul Aya – care înseamnă miracol în arabă – era încă legată de mama ei prin cordonul ombilical.

Mama, tatăl şi toţi cei patru fraţi ai ei au murit în urma cutremurului care a lovit oraşul Jindayris.

Aya se află acum în spital. “A ajuns luni într-o stare atât de proastă, avea lovituri, vânătăi, era rece şi abia respira”, a declarat Hani Marouf, pediatrul care se ocupă de ea. În prezent, starea ei este stabilă.

Videoclipurile cu salvarea lui Aya au devenit virale pe reţelele de socializare. Imaginile au arătat un bărbat care aleargă printre dărâmături, ţinând în braţe un bebeluş acoperit de praf.

Khalil al-Suwadi, o rudă îndepărtată, care se afla acolo când a fost scoasă în siguranţă, a dus nou-născutul la doctorul Marouf în oraşul sirian Afrin.

Mii de persoane de pe reţelele de socializare au cerut acum detalii pentru a o adopta.

O prezentatoare de televiziune din Kuweit a spus: “Sunt gata să am grijă şi să adopt acest copil… dacă procedurile legale îmi permit acest lucru”.

Managerul spitalului, Khalid Attiah, spune că a primit zeci de apeluri de la persoane din întreaga lume care doresc să o adopte pe micuţa Aya.

Dr. Attiah, care are o fiică cu doar patru luni mai mare decât ea, a declarat: “Nu voi permite nimănui să o adopte acum. Până când familia ei îndepărtată se va întoarce, o voi trata ca pe una dintre fiicele mele”. Deocamdată, soţia sa o alăptează alături de propria lor fiică.

În oraşul natal al Aya, Jindayris, oamenii i-au căutat pe cei dragi prin clădirile prăbuşite.

Un jurnalist de acolo, Mohammed al-Adnan, a declarat pentru BBC: “Situaţia este un dezastru. Sunt atât de mulţi oameni sub dărâmături. Sunt încă oameni pe care nu i-am scos încă”.

El a estimat că 90% din oraş a fost distrus şi că majoritatea ajutoarelor de până acum au venit de la localnici.

Salvatorii de la organizaţia Căştile Albe, care cunosc prea bine situaţia de mai bine de un deceniu în timpul războiului civil din Siria, au ajutat la Jindayris.

“Salvatorii pot sfârşi prin a fi şi ei victime din cauza instabilităţii clădirii”, a declarat Mohammed al-Kamel. “Tocmai am scos trei cadavre din aceste dărâmături şi credem că există o familie acolo care este încă în viaţă – vom continua să lucrăm”, a spus el.

În Siria, peste 3.000 de morţi au fost raportate în urma cutremurului. Numărul nu îi include pe cei care au murit în zonele din ţară controlate de opoziţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *