Nava-amiral a Flotei Ruse a Mării Negre, avariată în urma unei explozii, s-a scufundat joi seară.

Crucișătorul rus “Moskva”, avariat semnificativ în cursul conflictului cu Ucraina, s-a scufundat joi seară în Marea Neagră, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de cotidianul Le Figaro.

“În cursul manevrelor de remorcare spre portul de destinaţie, crucişătorul “Moskva” şi-a pierdut stabilitatea din cauza daunelor suferite în urma incendiului izbucnit după o explozie a muniţiei. În condiţii de mare agitată, nava s-a scufundat”, a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova.

“Moskva” cu lungimea de 186 de metri fusese “grav avariată” în urma unei explozii şi a unui incendiu, iar echipajul de 500 de membri fusese evacuat.

Autorităţile militare ucrainene susţin că au atacat cu rachete de croazieră nava militară care face parte din Flota rusă a Mării Negre. Ministerul rus al Apărării afirmă că explozia produsă la bordul navei a fost accidentală. Nava “Moskva” urma să fie tractată spre Portul Sevastopol, situat în Crimeea, după incidentul produs joi dimineaţă la aproximativ 100 de kilometri sud de Odesa.

Departamentul american al Apărării confirmase, în urmă cu câteva ore, că nava militară “Moskva” suferise daune semnificative în urma unei explozii, precizând însă că nu se scufundase, ci se deplasa spre port.

Pierderea crucișătorului “Moskva” – indiferent dacă a fost cauzată de o lovitură ucraineană sau de un accident – este o “victorie majoră de imagine şi moral pentru Ucraina”.

Ambele explicaţii pentru scufundarea navei Moskva indică posibile deficienţe ruseşti – fie o apărare aeriană slabă, fie proceduri de siguranţă şi control al avariilor la un nivel extrem de slab pentru nava-amiral a Flotei Mării Negre.

Rolul principal al navei “Moskva” a fost probabil efectuarea de lovituri de precizie cu rachete de croazieră Kalibr asupra unor centre logistice sau aerodromuri. Aceste lovituri ruseşti au fost eficiente, dar limitate ca număr în comparaţie cu loviturile aeriene şi rachetele de croazieră lansate de la sol pe tot parcursul invaziei, iar pierderea navei este puţin probabil să fie o lovitură decisivă pentru campania rusescă.

Cu toate acestea, capacitatea posibil demonstrată a Ucrainei de a ţinti navele de război ruseşti în Marea Neagră ar putea schimba tiparele de operare ruseşti, forţându-le fie să desfăşoare mijloace aeriene şi de apărare suplimentare în grupul de luptă din Marea Neagră, fie să retragă navele din poziţiile din apropierea coastei ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *