O delegație de la Moscova a vizitat Teheranul de două ori în ultima lună. Rușii sunt foarte interesați de dronele militare iraniene.

O delegație rusă a vizitat, în mai multe rânduri, în ultima lună, un aerodrom situat în centrul Iranului. Rușii au dorit să examineze dronele iraniene capabile să transporte armament. Informația, prezentată de consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan, a fost confirmată și de imagini din satelit. Oficialii americani sunt de părere că Rusia intenționează să achiziționeze, de la guvernul Iranian, drone capabile să transporte rachete ghidate cu precizie pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

Oficialii iranieni și-au prezentat dronele Shahed-191 și Shahed-129, în fața unei delegații rusești, pe aerodromul Kashan, situat la sud de Teheran. Vizitele au început încă din luna iunie, după cum au declarat pentru CNN oficiali americani. Cele două tipuri de drone, cunoscute sub prescurtarea UAV, vehicule aeriene fără pilot, pe care le dorește Moscova sunt capabile să transporte rachete ghidate cu precizie.

“Avem informații potrivit cărora guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei câteva sute de UAV-uri, inclusiv UAV-uri capabile să transporte arme (…) Estimăm că o delegație oficială rusă a primit recent o prezentare de UAV-uri iraniene capabile de atac”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Statelor Unite, pentru CNN.

Oficialul american a făcut publice o serie de imagini cu aceste drone pe care le-a văzut delegația rusă. El a precizat că Moscova are un interes pentru a achiziționa aceste aparate pe care să le folosească la viitoarele atacuri, în Ucraina.

“Facem publice aceste imagini capturate în iunie care arată UAV-uri iraniene pe care delegația guvernamentală rusă le-a văzut în acea zi. Acest lucru sugerează un interes continuu al Rusiei în achiziționarea de UAV-uri iraniene capabile de atac”, a mai spus Sullivan.

Consilierul pe probleme de Securitate a precizat că, din ce se știe la nivelul administrației americane, vizita din iunie a fost prima a unei delegații rusești pe aerodromul respectiv, pentru a asista la prezentarea acestor drone. Ulterior, rușii au revenit, pentru o altă prezentare, în data de 5 iulie.

Aceste informații au fost date publicității în timp ce președintele Joe Biden își încheie călătoria în Orientul Mijlociu. Situația din Iran a fost unul dintre subiectele cheie ale discuțiilor dintre SUA, Israel, Arabia Saudită și țările din Golf. Un oficial american a declarat pentru CNN că parteneriatul din ce în ce mai strâns dintre Iran și Rusia arată de ce SUA trebuie să-și mențină prezența și influența în Orientul Mijlociu.

Joe Biden se află sub o presiune tot mai mare din partea aliaților din Orientul Mijlociu pentru a veni cu un plan viabil de constrângere a Iranului să revină la masa negocierilor pentru acordul nuclear din 2015. Aceasta în condițiile în care discuțiile de la Doha, din Qatar, de luna trecută, s-au blocat.

Oficiali ai Casei Albe au dezvăluit la începutul acestei săptămâni că informații americane recent declasificate indică faptul că Iranul intenționează să livreze Rusiei “sute” de drone care să fie folosite în războiul din Ucraina. Mai mult, conform acelorași informații, Iranul se pregătește să înceapă instruirea militarilor ruși cu privire la modul de operare al acestor echipamente, spre finalul lunii iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *