Germania redeschide 16 centrale electrice pe cărbune şi petrol. Scholz regretă decizia, dar spune că este temporară

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că decizia Germaniei de a reactiva centralele electrice pe cărbune şi petrol pentru a atenua lipsa de energie din cauza războiului din Ucraina este doar temporară, iar guvernul său rămâne angajat să facă”totul”pentru a combate criza climatică.

Într-un mesaj video transmis sâmbătă, Scholz şi-a exprimat regretul faţă de decizia Germaniei de a porni 16 centrale electrice pe bază de combustibili fosili aflate în stare de conservare şi de a prelungi autorizaţia de funcţionare pentru alte 11 centrale, pe fondul temerilor legate de noi reduceri ale aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, potrivit AP .

“Faptul că, din cauza atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei, acum trebuie să folosim temporar unele centrale electrice pe care le scosesem deja din funcţiune este amar”, a spus el. “Dar este doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp”.

Scholz a insistat asupra faptului că Germania îşi menţine angajamentul de a pune capăt emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2045, mai devreme faţă de orice naţiune puternic industrializată, şi a menţionat un pachet recent de măsuri aprobat de parlament pentru a stimula implementarea energiei regenerabile.

“Vrem să facem tot ce putem pentru a combate criza climatică”, a spus el.

Dar ecologiştii spun că guvernul ar putea face mult mai mult, inclusiv prin impunerea unei limite generale de viteză şi restricţionarea unor zboruri interne pentru a economisi combustibil. De asemenea, militanţii pentru climă au blocat recent drumuri importante din Berlin şi din împrejurimi în semn de protest faţă de planurile pentru noi proiecte de petrol şi gaze în Marea Nordului.

Scholz şi ministrul german al energiei, Robert Habeck, au exclus prelungirea duratei de funcţionare a celor trei centrale nucleare rămase în Germania dincolo de acest an, argumentând că acest lucru nu ar rezolva nevoile energetice ale Germaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *